Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция е получила искането на Анкара за екстрадирането на осемте военни, които избягаха

[post-views]
Нощта срещу 16 юли – хронология на неуспеха

TURCIA-1Турция поиска официално екстрадицията на осемте военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат. Според дипломатически източник искането вече е изпратено до Министерството на правосъдието в Атина. 
Изслушванията на военните започва в събота, когато двама от тях трябва да се явят пред комисия. В края на юли съдът в Александруполис осъди осмината на два месеца затвор за нелегално влизане в страната. В момента те се намират в арест в Атина, където чакат разглеждането на молбите им за убежище. Очаква се процесът да продължи месец.  Военните твърдят, че ако бъдат върнати в Турция, няма да получат справедлив процес и животът им би бил в опасност. Искането за екстрадиция може допълнително да обтегне отношенията между Атина и Анкара, която нарича осемте офицери „терористи”.
В същото време в изявление по телевизията президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че поддръжниците на опозиционния проповедник Фетхуллах Гюлен, заедно с кюрдските екстремисти, са изиграли роля в организирането на скорошните терористични актове в Турция. Ердоган отбеляза, че Турция е обект на атаки на различни терористични групировки, които действат в взаимодействие.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани