Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морската опора на държавата

[post-views]
Морската опора на  държавата

IMG_7181Нашите деди, нарекли се строители на съвременна България, проявяват изключителна далновидност, създавайки ВМС като надеждна опора на младата българска държава. Това каза командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на тържественото събрание-концерт във Варна, посветено на 137-годишнината от формирането на военния ни флот.
В препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) в морската ни столица дойдоха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната генерал Константин Попов, народни представители, заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, генерали, адмирали, ветерани, много граждани и гости на града. По думите на контраадмирал Петев „137 години бойният ни флот стои на вахта, защитавайки суверенитета и независимостта на България, следва фарватерите на дълга и родолюбието, отстоява правото на родината ни да се нарича морска държава“.
Командирът на ВМС посочи и някои от днешните постижения на военния флот. Той открои участието на базовия миночистач „Шквал“ във Втората постоянна противоминна група на НАТО. Предстои базов миночистач „Прибой“ да се включи в учението на ВМС на Турция, където ще бъде потвърдена неговата сертификация.
Патрулните ни сили след разширените ремонти на фрегатите „Дръзки“ и „Верни“, изпълниха всички задачи, заяви контраадмирал Петев. Фрегатата „Верни“ беше сертифицирана отново по време на учението „Бриз 2016“ и през ноември ще се включи в  новата операция по морска сигурност, която представлява продължение на операцията „Актив Индевър“ в Средиземно море, допълни той.
По думите му през юли,при изключително неблагоприятни условия при 4 бала вълнение корветата „Бодри“ е показала, че българските моряци могат да изпълнят своите задачи, установявайки контакт с подводница, играейки решаваща роля в откриването на човек в морето. Нашите летци от Морската вертолетна авиобаза окончателно усвоиха бордовото оборудване на хеликоптерите „Пантер“ и демонстрираха отлична стрелба по морски цели по време на учението „Бриз 2016“, заяви контраадмирал Петев. Той напомни също за взаимодействието на флота с „Гранична полиция“, както и за действията на флотските формирования за унищожаване на невзривени боеприпаси и оказването на помощ на населението.
Учението „Бриз 2016“ за пореден път доказа, че българските моряци не само са постигнали оперативна съвместимост със своите колеги, но могат да командват, планират и управляват операция на море, където участваха 25 кораба от 8 страни с общ личен състав над 1700 човека“, каза контраадмирал Петев. По думите му решаваща за бъдещето на флота е извършената работа по приоритетните инвестиционни проекти – придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и модернизирането на фрегатите клас Е-71. „Мечтата на българските моряци за нови кораби 
придобива реални измерения, а предвиденото възстановяване на бойните способности на фрегатите Е-71 ще гарантира тяхната експлоатация следващото десетилетие“, сподели командирът на ВМС. Той благодари на хората от ВМС и изтъкна, че за тях изразите чест, достойнство, себеотрицание и професионализъм не са кухи думи, а норма на поведение и начин на живот.
4bБългарските военни моряци днес са достоен продължител на славните традиции на своите предци, се казва в поздравителния адрес до ВМС от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава посочва, че чрез постоянното си участие в морски съвместни операции на НАТО и ЕС и в мисии на ООН българските ВМС допринасят за поддържането на високо ниво на боеспособност и готовност за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжните ни сили. Важен е приносът им в борбата срещу тероризма контрабандата и морското пиратство, както и ежедневната им готовност за спасяване на човешки живот на море, изтъква в посланието си президентът. Той посочва още, че с инвестиционния проект за частична модернизация на фрегатите от клас Е-71 и придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб се откриват нови възможности за изграждане на ВМС като модерен флот.
Прочетени бяха заповеди за награждаване на военнослужещи от военния флот. Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков беше удостоен с почетен знак на МО „Св. Георги“ – първа степен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани