Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морски командоси разгромиха терористи

[post-views]
Морски командоси разгромиха терористи

IMG_8172С бърз щурм по въздух и вода командоси от Военноморските сили щурмуваха и освободиха кораб, завзет от терористи. Това стана по време на демонстрацията, представена във варненското пристанище в края на тържествата за Празника на ВМС на Морската гара. От борда на фрегатата „Дръзки“ присъстващите високопоставени гости наблюдаваха 
професионалните действия на воините
Учебната ситуация беше напрегната. Според нея плавателен съд е завладян от терористи. Предполага се, че те държат хората от екипажа за заложници. Корабът не отговаря на отправените запитвания за намеренията му и е определен за кораб-нарушител в националните морски пространства. Освен това в продължение на няколко дни плавателният съд е манипулирал данните, свързани с идентификацията му и многократно е застрашавал безопасността на корабоплаването в националните морски пространства.
Има голяма вероятност с кораба да бъде извършен голям терористичен акт по морската критична инфраструктура на страната.
Тези обстоятелства вдигат службите на крак. Ситуацията е оценена като потенциално опасна за корабоплаването в региона. С решение на Министерския съвет е формиран национален кризисен щаб с участието на Министерството на отбраната, спецслужбите и други ведомства. Търси се най-подходящото решение на ситуацията.
Обстановката обаче се влошава, защото терористите отказват всякакви контакти и предупреждават, че при евентуален опит за намеса от страна на властите 
ще извършат самоубийствен акт чрез взривяване на плавателния съд до голям обект на българското черноморско крайбрежие.
Изправен пред непосредствената терористична заплаха, кризисният щаб решава да се извърши специална операция на максимално отдалечение от брега. Целта е да не се допускане риск за морската критична инфраструктура.
Щабът планира директни действия за овладяване на плавателния съд от формированието за специални операции на ВМС, във взаимодействие с хеликоптер „Пантер“ от военноморската авиация. Съгласно ръководните документи на силите за специални операции на БА директните действия са един от трите основни вида мисии на командосите. Става дума за прецизни и активни операции, ограничени по размах и време за овладяване, унищожаване или довеждане до негодност на цели и обекти от висока значимост. 
В обсега на директните действия може да влизат рейдове, засади или пряко нападение, поставяне на взривни заряди или устройства, въздействие от разстояние чрез водене на огън от платформи по морско, земно или въздушно оборудване.
По време на демонстрацията участваха  две групи за специални операции една ударна лодка и подразделение специални сили на ВВС, хеликоптер от Морската вертолетна авиобаза, както и изпълняващият ролята на завладения от терористите плавателен съд моторен катер от пункта за базиране Варна.
За присъстващите беше пояснено, че условно подобен вид операции се осигуряват от кораб за управление откъм море, разположен извън зоната на визуалната видимост на кораба-нарушител. За постигане на максимална изненада такъв тип операции се извършват в тъмната част на денонощието, при неблагоприятни метеорологични и други условия. Но ако обстановката налага незабавна реакция, тактическите екипи са готови да действат независимо от условията.
IMG_8510Така беше и в случая. Действието се развиваше в слънчев ден, при отлична видимост. Условията улесняваха терористите. Но командосите все пак успяха да ги изненадат. 
Хеликоптерът „Пантер“ се появи на скорост откъм входа на пристанището. 
Машината летеше с бръснещ полет на 2-3 м над водата, под радарната видимост, изненадвайки терористите. 
И всичко се разви светкавично. Наближавайки кораба, от пантера във водата скочиха няколко командоси. Така беше представено десантиране на първата група за специални операции в зоната на операцията чрез скок във вода на бойни плувци от прелитащ на малка височина хеликоптер.
След още няколко секунди те доплуваха до завладения от терористите плавателен съд. От другия край на пристанището на скорост пристигна бърза лодка, от която неколцина командоси също се качиха на борда на кораба. 
В това време хеликоптерът и лодката кръжаха около катера, осигурявайки огнево прикритие на операцията. След кратка престрелка с терористите командосите го прочистиха и овладяха напълно, неутрализирайки опасните лица. Тактическият командир докладва за края на операцията.
Но атракциите за гражданите и гостите на Варна по случай Празника на ВМС не свършиха с демонстрацията на антитерористичните действия. Два дни 
в продължение на няколко часа те можеха да разглеждат спрелите на Морската гара три кораба от ВМС – „Дръзки“, „Смели“ и „Верни“. 
Млади и стари, от невръстни деца до едва пристъпващи възрастни хора се качваха на борда на военните кораби, разглеждаха ги с интерес и си правеха снимки за спомен. Екипажите на плавателните съдове търпеливо отговаряха на всевъзможните въпроси и въвеждаха посетителите в тънкостите на моряшката професия и морското дело.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани