Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиера на „Пеещите обувки“ на Киномания 2016

[post-views]
Премиера на „Пеещите обувки“ на Киномания 2016

Лентата е със специалната награда на кинофестивала в Москва

Peeshtite obuvkiФилмът на българския режисьор Радослав Спасов „Пеещите обувки“, който по-учи специалната награда от журито („Сребърен Георгий”) на Московския кинофестивал през юни, ще има премиера на Киномания 2016. Продукцията, осъществена с подкрепата на НДК, е вдъхновена от живота на обичаната певица Леа Иванова. Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов. 
Историята е базирана на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Разказът е драма на таланта във враждебната среда на тоталитарното време и високата цена за оцеляването. Филмовото действие проследява (в продължение на десетилетия) голямата любов между двама изявени артисти и огромните изпитания пред нея. Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори за различните възрасти – Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски. В образа на Едвард са Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и др. Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм).
Филмът е реализиран от ИА Национален филмов център, Столична община и БНТ с подкрепата на Националния дворец на културата. „Още когато се разбра, че ще участва на конкурса в Москва, вярвахме, че ще се върне с награда”, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош. Председател на журито в Москва тази година беше Ивайло Христов, който през миналата година спечели голямата награда с филма „Каръци“. 
Киномания тази есен ще отбележи 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани