Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проблемите в авиацията се решават с добра скорост

[post-views]
Проблемите в авиацията се решават с добра скорост

2-TAGAREV (1)Определено изтребителната авиация изпитва затруднения в изпълнение на мисията си за въздушно патрулиране. Но през последните година и половина има много сериозни стъпки за решаването на този проблем. България сключи договор за ремонт на двигатели, като очакваме да пристигнат последните два двигателя. В същото време в ход е процедура за доставка на нови двигатели на МиГ -29 и очакването е тя да бъде завършена успешно. Така ще бъдат създадени необходимите предпоставки да поддържаме готовност със самолети МиГ -29 и най-важното, може би, е, че е в ход процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, за което има решение на Народното събрание и отпуснати милиард и половина лева. И ако допуснем, че има сериозни проблеми в авиацията, то в момента те се решават, и то се решават с доста добра скорост… Той /ген. Радев/ самият казва, че тези неща се правят в момента. Има позоваване на други проблеми, които са много по-лесни за решаване… 
Няма никаква връзка с логиката. Аз мисля, че тук се търси психологически и пропаганден ефект в предизборната кампания.
Може би трябва да подчертая, че начинът на функциониране на НАТО няма нищо общо с Варшавския договор. И когато говорим за съвместно изпълнение на мисиите, говорим за договаряне между две страни. Страна, която иска допълване на способностите за изпълнение на тази мисия, и страна, която е готова да изпрати свои самолети и технически състав. Тези две страни, които са съюзници, се договорят по принципите в този документ, цитиран от генерал Радев, с който той не бил съгласен.
Няма нищо общо това, което ние правим в НАТО като съюзници, за да гарантираме своята сигурност и онези правила от миналите времена. НАТО работи по съвсем друг начин. Ние сме съюзници, ние сме равноправни при взимането на решения. Заедно се грижим за сигурността си. Тези, които могат повече, обикновено помагат на тези, които могат по-малко. Стига ние да се държим като съюзници. За мен по-големият проблем не е този, че ние ги каним, а това, че след като сме ги поканили и някои съюзници са изразили желание да го направят, ние започваме да търсим проблеми и реално да спрем реализирането на тяхното желание да ни помогнат. Това вече може да ни създаде много голям проблем сред съюзниците. 
Номинирането на ген. Радев, от една страна, може би показва, че политическата класа е затруднена да излъчи избираеми кандидати и се обръща към професионалната общност, но от друга страна показва, че партии със значително влияние в парламента продължават да имат пряко влияние във Въоръжените сили, което е забранено от закона повече от 25 години вече.
Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана пред БНТ, в отговор на изявленията на о.р. генерал майор Румен Радев за „приземената авиация“

Най-ново

Единична публикация

Избрани