Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на поколенията

[post-views]
През август „Слава“ става музей

SlavaСреща на поколенията беше организирана във Варна по повод навършването вчера на 62 години от възстановяване на подводното плаване в България и от създаването на 8-и дивизион подводници. Тържественото събитие се състоя пред външната експозиция на Военноморския музей. Организатор на проявата беше Съюзът на подводничарите в Република България.

На 18 август 1954 г. е създаден дивизион подводници във ВМС. Но традициите в подводното дело в българския флот датират от самото начало на 20-и век, съобщиха от Военноморския музей. Първият морски офицер-подводничар е лейтенант Рашко Серафимов, специализирал във френския флот, и практикувал на руски подводници.

По време на Първата световна война за българския флот е закупена германската подводница UB I-8 (т. нар. „Подводник №18“). С тържественото зачисляване на „Подводник № 18“ в състава на военния флот на 25 май 1916 г. България става една от малкото европейски страни, които имат подводници.

След Втората световна война политическите условия позволяват възобновяването на българския подводен флот, като се планира получаването на подводници от Съветския съюз. На 18 август 1954 г. в тържествена обстановка дивизион от три подводници проект М-XV („Малютка“) се зачислява в българския флот. Първи командир на дивизиона е капитан първи ранг Матей Матев, а командири на подводниците са офицерите Тодор Георгиев, Иван Фиданчев и Илия Мазнев. През 1958 г. дивизионът получава две по-модерни подводници проект 613.

Качествено нов етап бележи развитието на дивизиона през пролетта на 1972 г., когато са получени две подводници проект 633, а през 1983-1985 г. – още две подводници от същия проект. Периодът 1985-1990 г., когато в състава на ВМС служат едновременно четири подводници, е апогей в българското подводно плаване. 

Новите военнополитически и икономически реалности след 1990 г. налагат две от подводниците да бъдат изведени от строя. През юни 2008 г. редовете на ВМС напуска подводница „Надежда“. На 1 юли 2008 г. съществуващият дивизион подводни лодки е трансформиран в Дивизион за подводни операции.

Три години по-късно, на 1 ноември 2011 г. дивизионът за подводни операции е закрит със свалянето на флага на последната подводница от състава му – „Слава“.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани