Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на диктатори

[post-views]
Среща на диктатори

milena_boqdjievaПреди няма и 10 дни един уж умен човек на 60 години ме убеждаваше, че вярно, Сталин е бил диктатор, но и държавник, а Хитлер е бил по-лошият! Просто не е за вярване, че днес, в 2016 година, е възможно да се поставят степени на диктатурата.
Договорът  на двамата диктатори през 1939 –та година, известен като Молотов – Рибентроп уж беше пакт за ненападение с тайната цел – подялбата на Полша. Сключен на 23  август 1939 година, той дава зелена светлина за началото на Втората световна война, започнала само седмица по-късно.  Полша бързо бе поделена между фашистка Германия и Съветския съюз, както си е по договор. После войната се прехвърли на руска територия и знаем колко милиона жертви даде. Знаем и още колко милиона загинаха във фашистките газови камери и в комунистическите лагери в Сибир. Знаем и още нещо. Когато двама диктатори си правят сметката за подялба на територии или влияние, жертвите се увеличават многократно.
Знаем ли обаче, колко хора днес, през 2016- та помнят уроците от Втората световна война?  Днес, когато някои ръкостискания под светилната на прожекторите, уж в името на световния мир, изглеждат наистина стряскащо.
Днес мога да кажа само като Юлиус Фечик: Хора, бдете! Днес това е много по-важно от вчера. За съжаление…

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found