Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Земетресение 6.2 по Рихтер разлюля Италия

[post-views]
Земетресение 6.2 по Рихтер разлюля Италия

environment and nature concept38 достигна броят на жертвите при мощното земетресение в Италия с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер, разтърсило няколко провинции в централната част на страната рано тази сутрин. Това съобщиха от  звено „Спешна помощ“ на италианската Гражданска защита. Спасителните екипи работят както по издирването на още оцелели, така и по идентифицирането на жертвите.
Италианските власти отказват да съобщят самоличността на жертвите, преди да са напълно сигурни кои точно са и преди да са  информирали техните семейства. От Гражданската защита обявиха, че поддържат постоянна връзка с Министерството на външните работи и с чуждестранните посолства, в случай че сред жертвите има чужденци. Под развалинитиее все още се намират много хора, а десетки остават без подслон. В засегнатите от силното земетресение райони продължават операциите по издирването на хора, останали под разрушените сгради. Към момента официално се съобщава за 10 загинали само на територията на Пескара де Тронто, област Мерке Областният управител на региона Марке Лука Черишоли изтъкна, че за момента най-важното са спасителните операции.  
Най-силно засегнати са селищата Акумоли и Аматриче в област Лацио, като разрушенията са големи – няма сграда, която да не е сериозно пострадала. Само в Аматриче жертвите на труса са 35. В селището Аркуата дел Тронто в област Марке по неофициални данни има загинали трима души.  Тези три села са високопланински и труднодостъпни, включително заради нанесени от земетресението разрушения по пътищата и образували се свлачища. Сериозни са щетите и на други места в района, като спасителните операции продължават. В тях участват и медицински, и специализиран персонал, и армията, и хеликоптери. Отправен е призив за кръводаряване.
Има семейства, които не знаят къде са децата им, дали са живи или са мъртви.  Премиерът Матео Ренци благодари на Гражданска защита и доброволците, че бързо са организирали спасителните операции.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани