Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма европерспектива за кризата с мигрантите

[post-views]

boyko_borisovВ Европейския съюз няма никаква перспектива за решаване на мигрантската криза. Никой не предлага никакво решение, цари „абсолютна несолидарност“. Затова България е принудена да търси партньорство с Турция. Това становище изрази премиерът Борисов пред министрите на правителственото заседание.
До този момент от турска страна имаме разбиране по проблема, подчерта Борисов и посочи, че всъщност предотвратените над 26 000 незаконни влизания в страната ни реално представляват върнати на Турция нелегални мигранти, които тя приема. Не виждам друг начин, освен да се опитаме да поддържаме максимално работни, прагматични, добронамерени отношения със съседите, заяви премиерът. 
Като аргумент за липсата на перспектива в ЕС за решаване на проблема с мигрантите Борисов посочва решенията на различни страни. Германия ще връща мигранти на Унгария, Унгария – на Балканите, а ние къде да ги върнем, пита риторично премиерът. „Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?“, каза Борисов. Той посочи, че вече не става въпрос за финансово или техническо подпомагане при опазването на външните граници на ЕС, а за липсата на цялостна европейска политика. Променени са и похватите на влизащите нелегално у нас, които дори са готови да бъдат разследвани и съдени за престъпления, но да останат в страната ни, като заедно с тях остават и всичките им спътници, които се явяват свидетели на пренасяне на дрога, например. 
Премиерът посочи и големите финансови и ресурсни разходи, които държавата ни прави, спазвайки хилядите правила, наложени от ЕС.(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани