Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини от СВ отново тушат пожари

[post-views]
Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в гасенето на големия пожар в Стара планина

3-pojar1Военнослужещи от Сухопътните войски се притекоха на помощ на населението при гасенето на пожар в Хасковско. Дни по-рано те отново се бориха с огнената стихия в района.

Воини от СВ войски оказват съдействие на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ за потушаването на пожар в района на селата Остър камък и Надежден, Община Харманли, Област Хасково, съобщиха от МО. Общо 31 военнослужещи със специализирана техника с повишена проходимост от в. ф. 52740 – Хасково участват в погасяването на огъня. Модулът се ръководи от майор Петър Рабаджиев – заместник-командир на формированието. До включването на военнослужещите се стигна след отправено искане от областния управител на област Хасково Станислав Дечев и по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов.

За последните дни, за втори път модул от в. ф.52740 – Хасково се включва в помощ на населението. В неделя 30 военнослужещи и 3 единици техника от военно формирование 52740 Хасково, от състава на Втора механизирана бригада се включиха в гасенето на пожар, обхванал периметър от 50 хиляди декара между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово, област Хасково, информираха от СВ. Унищожени са гори, храсти, пасища, бадемови насаждения и лозя. Военнослужещите, ръководени от командира на формированието подполковник Николай Александров, тръгнаха рано сутринта и 3-pojar2действаха на терен повече от 12 часа.

С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци огънят не бе допуснат да влезе в населените места. 

В гасенето се включи хеликоптер Ми-17 от авиобаза „Крумово“ и високопроходима верижна техника от мини „Марица Изток“. Постепенно пряката опасност за село Изворово отмина, пожарът стихна. През цялата нощ противопожарните екипи дежуриха на фронт от 4 км. Въпреки временното стихване,всички 200 човека, участвали в гасенето на пожара, останаха в готовност за действие при евентуално ново възпламеняване.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани