Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Горещо гранично лято

Как „горките бежанци“ станаха мигранти

Migranti-2Ако перифразираме Ерих Мария Ремарк, можем и тази година да кажем – на южната ни граница – нищо ново. В смисъл, че на периоди продължават към браздата и през нея да се насочват и да се промъкват всякакви хора, които, кой знае защо, не минават по своя път през граничните пунктове, а все още търсят варианти за
масов поход към Западна Европа
под версията на „бежанска вълна“. Преди три години, когато все още незабележимо информационните бюлетини на МВР започнаха всекидневно да съобщават за заловени вече във вътрешността на страната на по 100-200 нелегално преминали за денонощие, написахме, че бежанската вълна залива България. Тогава все още всичко беше под знака на „бежанска вълна“, като основната версия на всичко живо, което напираше през границата, беше, че бяга от сирийския конфликт. Дори цветът на кожата му да е твърде по-тъмен от този на традиционния сириец. Неизвестно по какви причини тогава на граничните полицаи сякаш беше възложено единствено да следят на камерите сенките, пропълзели през браздата и да ги събират в пожарно откривани центрове.
Три години по-късно се оказа, че тези центрове са почти празни, а 
новата форма на каналджийство
се насочва не къде да е, а директно към столицата, а от там – към границата със Сърбия, откъдето се отварят пределите към мечтаната от всички „бежанци“ Западна Европа. 
Не взетите навреме мерки за реално филтриране на „бежанците“, за разделянето им по националност, по райони, откъдето идват, недаването на реален статут на бежанец или икономически мигрант позволиха в обратна посока да протече информацията, че през нашата граница могат да минат не само истински бежанци, което пък „подпали“ каналджиите да търсят пробиви през браздата ни. Издигнатото преградно съоръжение не ги стресна особено, въпреки ефективността си, защото засега то е само от местно значение. Дълго време неприлаганият член 279 от НК, санкциониращ незаконното преминаване на границата, също улесни пробивите през нея. Наистина, миналата година не ни заляха масовите потоци, които газеха всичко по пътя си, но и така сме
предна и рискова точка
срещу нелегалната миграция. Защото се оказа, че под благовидната маска на „нещастни бежанци“ през страната ни търсят пробив всевъзможни мигранти, които продължават пътя си на Запад с възможна сменена самоличност. Преводач, работил две години на мигрантските пунктове, обясни, че прииждащите масово не носят документи, въпреки, че всички имат пари и мобилни телефони. Заявяват, че или са изчезнали в размирните райони, или нейде по пътя. Така ги записват във временни удостоверения с имена и данни, каквито посочат. И с тях те се озовават в Германия, Франция, Италия и дори в скандинавските страни. А дали сред тях няма целенасочено изпратени терористи – май няма кой и как да каже. 
Така за три години „нещастните бежанци“ вече реално се превърнаха в мигранти. Които, няма как, като външна граница на ЕС, трябва да спираме още на браздата. Или поне да не допускаме промъкналите се през нея да продължават пътя си на Запад. Като не повтаряме фаловете, взели главата на доскорошния шеф на Гранична полиция, държавата да сключва обществени поръчки с хора, оказали се във въртопа на каналджийските потоци. 
Горещото гранично лято продължава. И едва ли ще свърши и тази година.

Към Калотина   

След получен сигнал в полицията в София на бул.“ Сливница“, след Околовръстен път“   в посока Калотина,  столични полицаи са задържали 7 чужди граждани – пет жени и 2 мъже, с тях и 7 деца, на видима възраст от 1 до 3 години. В чужденците не са открити документи за самоличност. Отведени са в столичното Девето РУ за  установяване на самоличността и произхода им, след което предстои да бъдат предадени по компетентност на различни служби. Полицейските операции за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужди граждани и лица, съпричастни към каналждийска дейност, продължават на територията на столичния град.

На браздата   

Само за едно денонощие граничните полицаи от РДГП – Елхово са предотвратили 4 опита на 111 имигранти да преминат незаконно турско-българската граница.
Граничен полицейски наряд от ГПУ-Свиленград е задържал близо до границата 11 чужди граждани без документи, които заявили, че са сирийци. Заедно с тях е задържан 30-годишен мъж от Хасково. Като съпричастни към случая граничните полицаи са задържали на ГКПП Капитан Петко войвода още двама мъже, влизащи от Гърция с лек автомобил „Ауди“.  Служители от ГПУ – Малко Търново са задържали  трима чужденци без документи, които заявили, че са афганистанци.
Продължават специализираните операции за противодействие на незаконното пребиваване на чужди граждани и лица, съпричастни към каналджийска дейност на територията на София. За едно денонощие столичните полицаи са проверили почти 200 човека. 153 от тях са задържани в районните управления на полицията за установяване на самоличността и произхода им, след което предстои да бъдат предприети действия за предаването им по компетентност на различни служби.

Главният секретар на МВР:все по-агресивни са

Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст, а също и в модела им на поведение. Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „ Миграция“, както и в центровете от открит тип на ДАБ. Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на  потенциален военен конфликт  – все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция.
Той се надява хората от пограничните райони да сигнализират своевременно за нелегално преминаване на границата, но да не следват примера на станалите известни като „ловци на хора“, които се сдобиха за това и с обвинения в съда. 
Данните на МВР сочат, че близо с 60% са намалели  опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година. Формално погледнато, миграционният натиск в сравнение с миналата година е изключително благоприятен. И тогава, в сравнение с Гърция, в страната проникваха в пъти по-малко нелегални незаконни мигранти, посочи Костов.  Това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от колегите от ГД „Национална полиция“ и от Българската армия. Съзнаваме, че за решаването на този проблем не можем да бъдем достатъчно ефективни без подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество, каза Костов на среща с местните власти в Малко Търново, един от най-рисковите за преминаване райони. 
Конкретно от хората в пограничните места, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група от незаконно проникнали мигранти, очакваме незабавно да сигнализират органите на Гранична полиция. 
Георги Костов съобщи, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за  внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци. Тревожно ново явление е, че преминали преди време у нас незаконни мигранти се завръщат вече като каналджии. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани