Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Цонев, еталонът – етичен, деликатен и всеотдаен

[post-views]
Димитър Цонев, еталонът – етичен, деликатен и всеотдаен

dimitar_conevЗапомнил съм го като Любчо, едно от „таралежчетата“ в знаменития филм по сценарий на Братя Мормареви – събрал децата наоколо с фокуса да си мърда ушите. Непосредствен, ярък, артистичен. После Димитър Цонев израсна като лице от телевизионния екран – рядък характер, съчетал разностранни интереси с една деликатна внимателност и изключителна преданост към логиката и фактите. Юрист по образование, журналист по призвание, зрителите го харесваха и му вярваха. Отразяваше знакови събития и умееше да извлича тънката нишка в логиката от уж хаотичното ни време – с бърза реакция и ярко присъствие на екрана. Затова оценката на колегите му от БНТ е точна като епикриза: изключителен професионалист, един от създателите на модерната журналистика у нас. 
Зрителите го познават като водещ и редактор на информационните емисии „По света и у нас“ и като водещ на различни публицистични предавания. От 2002 до 2005 г. беше говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. Бил е и пиар на „БТК Груп“. В bTV водеше обзорни предавания. От 2014 г. е отново в БНТ. Димитър Цонев е автор и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др. Като дете освен в „Таралежите се раждат без бодли“ участва и в игралните „Записки по българските въстания“, „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Концерт за флейта и момиче“ и др. Артистичната му жилка не се е изличила, присъства във всичко, което прави.
Това, че е син е на популярни личности – актьорът Коста Цонев (1929 – 2012 г.) и феноменалната тв говорителка Анахид Тачева, едва ли е направило живота му по-лесен. Публиката винаги вдига мизата от претенции към деца на известни фамилии. Но Димитър Цонев премина по особено самобитен път с усмивка и изключително душевно равновесие, което очарова. В съчетание с прецизния му журналистически професионализъм и всеотдайността му до степен работохолик, лесно можем да си обясним защо рейтингът му сред зрителите е един от най-високите, без да го търси с особени пиар хватки.
Неслучайно, освен любимец на широката публика, Димитър Цонев печели признанието и на най-значимите политически и държавни фигури у нас, сред които президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министърът на културата Вежди Рашидов и мнозина други.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани