Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Директорът на Служба „ВП“ бригаден генерал Борислав Сертов:Разкрихме взломни кражби във войскови райони

[post-views]
Директорът на Служба „ВП“ бригаден генерал Борислав Сертов:Разкрихме взломни кражби във войскови райони

Последните случаи са в столицата – в „Суходол“, „Банишора“, БожурищеBORISLAV SERTOV


– Г-н бригаден генерал, виждаме, че макар да е летен сезон, военните полицаи са навсякъде – и на празника на флота, и на ученията на войските. Какви са основните направления в работата на Служба „Военна полиция“ (ВП) в момента?
– Като обстановка това лято не се различава съществено от предишните лета. Новост е, че започнахме да оказваме помощ на колегите от МВР по охраната на държавната граница и по осигуряването на сигурността във връзка със засиления мигрантски поток. Преди 2-3 месеца около 50 човека от службата помогнаха на колегите от „Гранична полиция“ в района на Гоце Делчев. Участвахме в учението, което се състоя край Кулата. Тези две направления са ни определени като зона на отговорност и Регионална служба (РС) – София има планове, определени хора и готовност да се включваме, когато Министерството на отбраната и Българската армия помагат на МВР за осъществяването на тези дейности. Общо взето, сме навсякъде, където има струпване на по-голямо количество военнослужещи и техника. Бяхме и сме на всички учения, които са с международно участие, независимо дали водещите са ВМС – в случая, примерно, „Бриз 2016“, или Сухопътните войски – на учения на полигона в „Ново село“ или на летището в Граф Игнатиево, където са водещи ВВС. Нашата задача е да осъществяваме дейностите, предвидени в закона ни по осигуряване на сигурността на нашите и чуждестранните военнослужещи, пребиваващи на територията на страната. Усилията ни са насочени превантивно да ограничаваме всякакви условия за застрашаване на сигурността им. Осигуряваме и ескортите на движението на военната техника по пътищата на България.


VP-1
Военните полицаи в действие
– Какви отговорности има Военна полиция по новия закон за борба срещу тероризма?
– В закона е предвидено да осигуряваме постоянно адекватно изпълнение на антитерористичните и контратерористичните задачи, които се отнасят до осигуряването на сигурността в МО и в институциите, които са пряко подчинени на министъра на отбраната. Фокусираме се към превантивното намаляване на риска от извършване на терористични посегателства срещу обектите на МО и БА, както и да намалим тяхната уязвимост. Имаме и задача да разкриваме и противодействаме на замислени, подготвени или започнали терористични актове. Това го правим съвместно и в тясно взаимодействие с МВР и ДАНС. Фокусът на тази дейност е насочен към разкриване и неутрализиране на потенциални източници на заплаха. За тази цел сме предвидили едно специализирано звено. От 1 август тази година сме с ново щатно-длъжностно разписание. Числеността на хората, които са в новото специализирано звено за издирване и задържане, беше увеличена. Освен в РС – София, също и в дирекциите в Пловдив и Сливен заделихме групи за бързо реагиране при терористична заплаха. Това са изключително добре подготвени професионалисти, които работят в тясно взаимодействие със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР, с 68-а бригада „Специални сили“ и със специализирани структури от партньорски държави. Тренираме много усилено заедно.


– Участвате ли в съвместни учения?
– През март беше проведено национално контратерористично учение под ръководството на МВР, в което Служба „ВП“ взе дейно участие. Предстои и учение, което е ежегодно. По традиция името, което му даваме, е „Отвъд хоризонта“. Тази година „Отвъд хоризонта 2016“ ще бъде в периода 8 – 14 септември на полигон „Ново село“ и ще е най-вероятно само с наше участие. Искам да подчертая, че хората от „ВП“ са с много добра подготовка. За авторитета на службата говори фактът, че напоследък печелим призови места във важни състезания. В международното състезание за военни полицаи и техните специални части в Полша нашият тим взе бронзовите медали отборно измежду 15 държави. Индивидуално за мъже лейтенант Христо Христов е на първо място, а старши лейтенант Събева се класира четвърта сред дамите. На състезанието „Бодигард“ европейски шампион за шофиране и ескортиране на ВИП-лица стана старшина Станислав Димитров от групата за издирване и задържане. Караше една фиестичка („Форд фиеста“ – б. р.), на която украинците и молдовците изрично искаха да вдигнат капака. Твърдяха, че двигателят е сменен с по-мощен, защото тази фиеста не може „да бяга“ така. Вдигнаха капака, провериха, учудиха се и си заминаха. То не е до двигателя, а до човека.


– Бихте ли посочили някои по-характерни случаи от дейността на службата?

VP-2
Момент от европейското първенство ,,Бодигард“

– Напоследък имаме успехи в разкриването на взломни кражби, извършени във войскови райони, независимо дали са освободени, или се ползват от дирекции на МО. Извършителите се оказват криминално проявени лица с множество регистрации. Доволен съм от работата на РС – София по тези случаи, за които докладвахме на Военноокръжната прокуратура. Много добро е и взаимодействието ни с МВР. За разкриването на кражбите използвахме нашата система AFIS (автоматична система за идентификация чрез пръстови отпечатъци – б. р.). Последните случаи бяха в „Суходол“, „Банишора“, Божурище. Взломаджиите крадат най-вече черни метали, кабели, общо взето – каквото намерят. Когато разкрием извършителите, на тяхно място идва нова вълна. И започваме отново. Не ни оставят да почиваме или да скучаем.


– Какво предстои от гледна точка на кадровия състав?
– Напливът от желаещи да започнат работа в службата е традиционно голям. Но проблемът е, че с всяка изминала година се снижава нивото на предварителната подготовка на кандидатите. И в момента текат няколко конкурса, след като такива имаше в дирекциите в Сливен и София. Намалява текучеството на хора, желаещи да напуснат. На техните места се стремим с конкурс да назначаваме млади хора. Това е политика на службата за подмладяване на състава

.
– Продължава ли да е висок интересът на военните полицаи към благотворителността?
– Да. От 2011 г. службата участва в различни инициативи, насочени към деца в неравностойно положение. Основно работихме с децата от софйския дом „П. Р. Славейков“, от 176-о основно училище в Негован. Напоследък ни гостуват и деца от училища от района на Пасарел. Миналата година участвахме в проект по програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община (СО), в рамките на инициативата „София – европейска столица на спорта 2018“. Реализирахме проекта заедно с БЧК и СО. Освен че имаме благотворителни акции по набиране на средства, дрехи, обувки, мисля, че правим и нещо много по-полезно, като запознаваме децата с дейността на службата. Извършваме разяснителни кампании за превенцията на криминалните прояви – употребата на наркотици, трафика на хора, проституцията. Запознаваме малчуганите с рисковете, които ги дебнат. Децата често ни гостуват в РС – София, наблюдават демонстрациите на нашето специално звено за издирване, разглеждат бронираната ни техника, стрелковото ни оръжие, специалните екипировки. Очевидно времето, което прекарват с нас, е от взаимна полза. Защото и моите хора се обогатяват от тези срещи.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани