Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Ангела Меркел се оттегли от лидерския пост на партията си

Сигурността на ЕС е основна тема в разговорите

MERKELСедмица на сериозни дипломатически совалки тече за германския канцлер Ангела Меркел и още не е приключила. За шест дни по план тя трябва да посети шест града и да се срещне с общо 15 лидери на страни от Европейския съюз. 
Обиколката започна със среща в понеделник с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд, с основни теми мигрантите, Брекзит и възможната размяна на разузнавателни данни между Берлин, Париж и Рим. В сряда и четвъртък канцлерката трябваше да пътува за разговори последователно с лидерите на Естония – Таави Ройвас, и на Чехия – Бохослав Суботка. За 26 август (петък) беше предвидена среща на Меркел във Варшава с представителите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия), и същият ден да посрещне в замъка Мезеберг край Берлин министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания. В събота германският канцлер ще се срещне в Мезеберг с лидерите на Словения, България, Австрия и Хърватия. 
Разговорите целят да подготвят почвата за предстоящата неформална среща на върха, която ще се проведе в Братислава на 16 септември. Организирана от словашкото президентство на Съвета на Европа, срещата ще има за цел да бъде преосмислено бъдещето на ЕС и общата позиция на страните членки за преговорите по излизането на Великобритания от съюза.
Минисрещата на върха в Италия
Съвсем естествено първата спирка беше на италианския остров Вентотене, където се събраха лидерите на трите големи страни в ЕС (вече без Великобритания) – Германия, Франция и Италия. Основна тема на разговорите между канцлера на Германия Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци беше излизането на Великобритания от съюза. Целта на първата среща е и да „покаже единството на трите най-големи страни в Европа, но не да се създаде специален клуб“, твърдят френски дипломатически източници пред британския вестник „Гардиън“. По отношение на излизането на Великобритания от ЕС Меркел заяви: „Уважаваме това решение, но искаме и ясно да покажем, че останалите 27 страни от ЕС залагат на процъфтяваща и безопасна Европа“. Важна тема за германския канцлер беше осигуряването на икономически растеж и създаването на нови работни места. „Европа все още не се е превърнала в най-конкурентната площадка в света във всички области“, констатира тя.
Министър-председателят на Италия Матео Ренци също призова за силни мерки за икономически растеж на Европа, предава германският телевизионен канал ZDF.
„Мнозина си мислеха, че Брекзит е краят на Европа“, заяви италианският премиер на минисрещата на върха. „Но това не е така. Имаме волята да напишем историята на нашето бъдеще“, допълни Ренци.
Лайтмотив в изявленията на Оланд след срещата беше темата с мигрантите и настояването да се направи повече за осигуряване на външната и вътрешната безопасност на ЕС. За същото на съвместната пресконференция на борда на самолетоносача „Гарибалди“ настоя и самата Меркел. Самата тя призова „да се активизира размяната на информация между спецслужбите“ и да се изработят ефективни механизми за охрана на външните граници. Меркел подчерта, че борбата с трафикантите и превозвачи на мигранти и защитата на външните граници е „една от най-сериозните задачи за ЕС, чието изпълнение е необходимо за запазването на свободата на придвижване“ вътре в ЕС. 
Планът 
за безопасност 
на Берлин

Още в сряда германското правителство разгледа обновена концепция за гражданска защита в случай на атака. Това е първият такъв план от края на Втората световна война. В него са записани мерките, които трябва да бъдат взети в случай на заплаха – при хибридни нападения, при които врагът атакува с компютърни вируси, саботажи, терористични удари. Концепцията е от 69 страници. Сред мерките, които се предвиждат, е гражданите на Германия да се запасят с вода, храна и пари за 10 дни, докато държавата съумее да вземе мерки на национално ниво. 
В документа се посочва, че „нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно“. Въпреки това поверителният доклад предлага връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната, съобщи ДПА. Стратегическият доклад, подготвен от вътрешното министерство, фокусира усилията в две главни насоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на натовски сили и укрепване на гражданската защита. Основанията за подобно искане са, че „не може да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще“ и страната трябва „да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха“, твърдят авторите.
Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.
Резултатите 
от Вентотене

Срещата на италианския остров сложи три важни акцента, които стоят пред страните от ЕС: вътрешна и външна сигурност в сътрудничество с граничните служби и въвеждане на пропускателен режим за влизане в Европа, подобен на съществуващия в САЩ; засилване на европейската икономика чрез подобряване на условията за вътрешна конкурентоспособност с по-добра данъчна и социална хармонизация; младежи – без специално внимание към младите хора европейския проект няма да просъществува според позицията на Елисейския дворец. Но в крайна сметка тази среща може би е опит за сближаване и засилване на връзките. Известно е, че Матео Ренци е за Европа с не толкова строги икономии, Ангела Меркел е привърженик на дисциплината, а Франсоа Оланд се застъпва за сигурността и проекта за европейска отбрана.
Но макар Брекзит и развитието на икономиката да имаха своето важно място при разговорите, основната тема все пак остана сигурността. Именно обстановката поставя сигурността над всичко с оглед на тероризма, бойните действия и цялостното напрежение в Средиземноморието, писаха медии. За първи път на среща в такъв формат темата ще беше разгледана при неделимост на двата й компонента – вътрешна и външна сигурност, възприемани сега като две страни на един медал.  Докато яснота има по въпроса за създаване на европейска гранична полиция, която се очаква да влезе в оперативен режим до края на годината, значително по-обхватна е тематиката в областта на отбраната. 
Според ангажирани с подготовката на срещата експерти, никой не си прави илюзии, че може да се пристъпи към изграждане на обединени въоръжени сили на ЕС.
Италианско виждане за европейска армия
От италианска страна се очакваше да бъдат внесени за обсъждане въпроси, свързани с активизирането на бойните групи на ЕС и задълбочаване на сътрудничеството по линия на центровете за изследване, изграждане и усъвършенстване на бойните способности. Бойните групи на ЕС са 13 и организационно са сведени в полкове с личен състав до 1500 души за изпълнение на мисии за бързо реагиране. Те достигнаха ниво на оперативна готовност на 1 януари 2007 година, но досега не са изпълнявали мисии поради липса на единодушие при вземане на политически решения в рамките на ЕС. Сега Италия предлага създаване на нови механизми за вземане на решения с оглед да се даде по-ефикасен принос при изпълнение на международни мисии.
Що се отнася до центровете за изследване, изграждане и усъвършенстване на бойните способности, предлаганото задълбочаване на сътрудничеството се вписва в италианската концепция, че при очевидната невъзможност да се изгражда „Европейска армия“, т.е. обединени ВС на ЕС, по-реалистичният подход е да се върви с малки стъпки към военна интеграция. Италия е готова да даде принос по линия на военномедицинското обслужване, тъй като ръководи този център и очаква конкретни предложения от страна на Германия и Франция. 
Колкото и важни да са обсъжданите теми, пред задействането на пунктовете на общата европейска сигурност стои един проблем. Тримата лидери от Вентотене ги чакат избори. За италианския премиер това е малко по-далеч във времето – чак през 2018 г., но Меркел и Оланд са в предизборен период. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани