Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зимното слънце на Рио

[post-views]


RIO-1 Олимпийските игри в Рио вече са история и тепърва специалисти и деятели ще правят изводи за това, което постигна българският спорт в Бразилия. Както и да го погледнем обаче, България се представи по-добре от игрите в Лондон преди четири години, като изключим може би липсата на наш тим в отборните спортове. В столицата на Англия волейболистите ни играха полуфинал в мъжкия турнир, а сега бяха зрители пред телевизорите.
Иначе зимното бразилско слънце изгря за родната делегация в последните дни на олимпиадата и съвпадна с визитата на президента Росен Плевнелиев. Тогава нашите състезатели спечелиха още два медала. И докато за момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика това сякаш бе задължително, то петият медал за родината в женския висок скок определено може да се нарече неочакван.
Приятната изненада
Така Мирела Демирева завоюва това отличие. Тя спечели сребро в скока на височина. 26-годишната българка изравни личния си рекорд в дисциплината – 1,97 метра. Олимпийска шампионка със същия резултат, но с безгрешна серия, стана 37-годишната испанка Рут Бейтия. Бронзът също със 1.97 м, но скочени от третия път, грабна хърватката Бланка Влашич.
Мирела, която в момента се подготвя под ръководството на холандския специалист Рини ван Лееуин, изпусна олимпийската титла заради една грешка на началната височина от 1,88 м, защото след това беше безгрешна до 1,97 м, а в първия си опит на 2,00 м беше близо и до успех. Това е най-големият успех в кариерата на Демирева до момента. През юли тя спечели сребърен медал и на европейското първенство в Амстердам. Преди тази година тя имаше два финала на шампионати по Стария континент – осма в Хелзинки на открито през 2012 г. и седма в Париж през 2013 г.
Медалът на Демирева е и първият олимпийски в атлетиката от 16 години. За последно на почетната стълбичка на олимпийски форум стъпи Тереза Маринова – в Сидни през 2000 г., когато спечели титлата в тройния скок. Отличието на 26-годишната софиянка е и първото за българка от олимпийски форум в скока на височина от Атланта 1996, когато Стефка Костадинова спечели златото. Два медала в тази дисциплина има и Йорданка Благоева.
Грациозното завръщанеRIO-2
Иначе след кошмарната за гледане квалификация ансамбълът на България успя да донесе бронзов медал на страната ни. Грациите в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова изиграха в многобоя две великолепни съчетания – с пет ленти и след това с два обръча и три чифта бухалки. Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценка от 17.700 за първата си композиция на финала, а след това и втора оценка от 18.066. Така с общ сбор от 35.766 родните красавици се наредиха трети. Олимпийската си титла защитиха рускините, а сребърните медали останаха за гимнастичките на Испания. Въпреки че не бе убедителен в съчетанието с пет ленти (17.600), руският ансамбъл в състав Вера Бирюкова, Анастасия Близнюк, Анастасия Максимова, Анастасия Татарева и Мария Толкачева компенсира с блестящо представяне с бухалки и обръчи (18.633). С общ сбор от 36.233 точки рускините повториха върховото си класиране от Олимпиадата в Лондон преди четири години. Испанките завършиха днешния ден с обща оценка от 35.766 (17.800 с пет ленти и 17.966 точки с два обръча и три чифта бухалки).

RIO-3
Президентът Росен Плевнелиев и министър Красен Кралев успяха да наблюдават на живо успехите на Мирела Демирева и гимнастичките.
Това е първо отличие за български ансамбъл от най-големия спортен форум след бронза в Атина 2004.
Българските гимнастички показаха невероятна воля и характер, за да стигнат от отличието предвид трудностите, които преживяха в последните месеци. Както е известно, Любомира Казанова влезе в отбора едва преди два месеца след инцидента с Цветелина Стоянова. Очаква се много от грациите ни да прекратят кариерите си след олимпиадата.
Съставите на Испания и България завършиха с равен сбор от 35.766 точки, но испанките са втори, тъй като получиха по-висока оценка за изпълнение в първото съчетание на ленти. Съдиите дадоха на Испания оценка от 8.900 точки за изпълнение, а на нашите момичета – 8.800. Момичетата от художествената гимнастика се прибраха в рРодината след редакционното приключване на този брой, а Демирева направо кацна в Амстердам, където продължава подготовката си за три големи турнира, в които ще участва до края на летния състезателен сезон.
Кратка равносметка
RIO-4
Демирева донесе първия медал в родната атлетика след този на Тереза Маринова от Сидни – 2000. В Рио Тереза бе телеви-зионен коментатор и първа поздрави Мирела.

Така България приключва Олимпиадата в Бразилия с три медала в сметката си. Състезателката ни в борбата свободен стил в категория до 48 кг Елица Янкова се окичи също с бронз, а накрая Мирела Демирева донесе сребърно отличие на страната ни в скока на височина.
А състезатели от рекордните 87 страни спечелиха медали на олимпиадата в Рио де Жанейро, като спортистите от САЩ доминираха тотално. Американците спечелиха рекордните в историята си 121 отличия, 46 от които златни, подобрявайки най-доброто си постижение от общо 110 медала от Пекин 2008. 

Най-ново

Виж още

Избрани