Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия: Близо 250 са жертвите от земетресението

[post-views]
Италия: Близо 250 са жертвите от земетресението

ITALIAБроят на жертвите на силното земетресение в Централна Италия продължава да расте, като вече е достигнал 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от Ройтерс.
Поне 190 от загиналите са от областта Лацио, а 57 – от областта Марке. Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години.
Спасителната акция в района на земетресението продължава въпреки вторичните трусове. 10-годишно момиченце бе извадено живо изпод отломките в Пескара дел Тронто. Сред най-силно засегнатите селища е град Аматриче, където според кмета Серджо Пироци до момента са загинали над 200 души.
Около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на земетресението. Това сочат данни на националната служба за гражданска защита. Според експертите след първия трус с магнитуд 6,0 в сряда, в 03.36 ч. местно време (04.36 българско), до 07.00 ч. в четвъртък в страната са регистрирани общо 460 подземни труса, но само два от тях с магнитуд над 5.
Повече от 5400 души участват в ликвидирането на последиците от стихийното бедствие. Сред тях има над хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни, а също и над 3000 доброволци и обществени дейци, живеещи в пострадалите области.
Земетресението удари тази част на Италия в разгара на туристическия сезон. В един от най-засегнатите от труса градове – Аматриче – и околните 70 населени места тази седмица пристигнаха 40 000 туристи, припомня ДПА. Те трябваше да присъстват на популярния фестивал на пастата в град Аматриче, който трябваше да се проведе този уикенд. Аматриче е известен като „родното място“ едно от най-прочутите италиански блюда – паста със сос аматричана, приготвен от домати, овче сирене пекорино и парченца гуанчале (месо от свински бузи, натрито със сол, смлян черен пипер или червен пипер, други подправки, и сушено в продължение на няколко седмици).
Министър-председателят Матео Ренци свика кабинета на заседание вечерта в четвъртък, на което се очакваше да бъде обявено бедствено положение в пострадалите от земетресението зони, които ще бъдат освободени от данъци. Освен това ще бъде отпуснат и първият транш от 234 милиона евро за ускоряване на спасителните и започване на възстановителни работи.
Късно в сряда премиерът проведе съвещание в префектурата в град Риети в областта Лацио, на което обобщи резултатите от огледа на разрушени общини в централна Италия и очерта дългосрочни мерки за ликвидиране на последиците от земетресението, предаде БТА от Рим.
Според експерти строителство, съобразено със сеизмичните критерии, се възприема в Италия единствено като допълнително оскъпяване на строежа. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани