Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на един от великите пилоти на България

[post-views]
Откриха паметник на един от великите пилоти на България

1-pametnik piloti С тържествена церемония в градския парк на Монтана бе открит бюст-паметник на Богдан Илиев, един от великите български военни пилоти, сражавали се в небето над София в края на Втората световна война. Илиев е част от групата на изключителните български летци Списаревски, Манолев, Кондаков, Маринополски, за който защитата на родината е преди всичко въпрос на дълг и чест.

Богдан Илиев завършва 3-а Софийска мъжка гимназия, след което и Военното на Негово Величество училище с 57-и випуск. Випускът на Димитър Списаревски и Матей Петров. По-късно, роденият в Камера Рикса воин се дипломира и в престижната школа за пилоти изтребители във Верньойхен, Германия. През Втората световна война той е инструктор в 112-о ято на летище Божурище. 

На 30 март 1944 година над 500 британски бомбардировача с ескорт от около 300 изтребителя атакуват София. Въпреки забраната инструктори да изпълняват бойни полети Илиев излита със своя Dewoitine D.520C и започва епична битка над планината Плачковица в Македония, където успява да свали един изтребител P-38 Lightning на USAAF, а след като неговата машина е с поне 20 пробойни съумява да се приземи в Божурище.

Затова Илиев получава медал за храброст.

Изтъкнатият пилот работи и за създаването на новата бойна авиация след 1944 година, но през 1946 година е уволнен по политически причини без право да изпълнява професионалните си умения в авиацията. За да издържа семейството си, Богдан Илиев работи, какво ли не – дори е бил миньор в мините около Чипровци.

На 16 август в чест на 100 от рождението на Богдан Илиев бе открит неговият паметник. Инициативата е на семейството, но голяма подкрепа оказаха местната власт в Монтана и Българската авиационна асоциация БАА. Паметникът бе открит с кратки слова на кмета на Монтана Златко Живков и на председателя на БАА – полковник о.р. Ангел Георгиев. Сред останалите гости бяха и ген. майор, о.р. Калчо Танев, полковник Красимир Кръстев от Командването на ВВС, майор Любомир Цветанов – командир на в.ф. 36010 в Медковец. Автор и скулптор на бюста е Александър Хайтов.

Александър Кирилов

Най-ново

Единична публикация

Избрани