Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Призванието изисква пълна отдаденост

[post-views]
Призванието изисква пълна отдаденост

1-Ivanov1Офицерската професия е призвание, трябва да си изцяло отдаден на нея. Това казва капитан втори ранг Божидар Иванов, който е главен експерт в Щаба на Военноморските сили, в отдел „Операции и подготовка“. В нашата професия не можеш да правиш сметки, тя изисква да й се отдадеш изцяло, защото служим на държавата и това с нищо друго не може да се измери, категоричен е офицерът.
Той се занимава основно с планирането на действията на патрулните и противоминните сили. На ученията „Бриз“ бях четири години като помощник, а тази година основно го водех, споделя капитан втори ранг Иванов.
А 2016 г. за флота досега е наситена с много прояви и плавания. В началото на годината основно се изявиха противоминните сили. Те участваха в групата на НАТО в Средиземно море и в традиционното българско-румънско учение, което тази година беше в наши води. 
Последва участие на корабите в „Бриз 2016“. Предстои до края на годината базов миночистач „Прибой“ да отплава за противоминното учение на ВМС на Турция, както и фрегата „Верни“ да се включи в операция „Sea Guardian“ в Средиземно море. Корветата „Бодри“ пък участва в противоподводното учение на Румъния. Сред планиращите всички тези прояви е и капитан втори ранг Иванов.
Говорейки за ученията, той посочва, че във флота се усеща липсата на наша, българска подводница. Тя би надградила сериозни способности към бойната мощ на ВМС, но и би се включвала интензивно в ученията за противоподводна подготовка на корабите. През последните години в бризовете и други подобни прояви се използват подводници от турските военноморски сили. Корабите ни участват и в съвместни противоподводни учения с Румъния. 
Търсим всяка възможност да попълваме този вид подготовка, заявява офицерът. Да не забравяме, че подводницата е оръжието на слабия, такъв плавателен съд налага голямо напрежение върху противниковите противоподводни сили, казва той. По думите му в случая съотношението е 1 към 4, което означава, че една подводница до голяма степен играе ролята на ключов фактор за баланса на силите на един театър на военни действия в морето. „Много е важно за нас да възстановим този род войски. Чисто военно експертното мнение е, че ни е необходимо да имаме подводница. А решенията се взимат на политическо ниво“, обяснява офицерът.
Той е служил в първи дивизион патрулни кораби – от командир на бойна част до командир на корвета „Решителни“. Завършва академия в САЩ и е назначен в Щаба на ВМС, където работи вече пета година.
При планирането на ученията напоследък се обръща все повече внимание на интензивността, споделя капитан втори ранг Иванов. По думите му се акцентира и върху съвместимостта в действията с другите видове въоръжени сили.
Цялото му битие е свързано с морето. От Варна е, живее недалеч от пристанището. Като малък забавлението му било да ходи на вълнолома и да гледа как корабите правят маневри. А като го питали какъв иска да стане, отговарял – капитан далечно плаване. И така, следвайки детската си мечта, по-късно направил професионалния си избор, който го отвел право във ВМС. 
Смята и на двете си деца да даде пълната свобода да изберат своя път в живота. Просто ще ги насоча, ще им дам базата, пък от там нататък те ще си решат какво ще правят, казва капитан втори ранг Иванов. И обобщава, че за офицерите най-важното е безкрайно много да обичат родината. От това зависи и дали са добри професионалисти, изтъква той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани