Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Художници от Кънектикът в галерия „Сезони“

[post-views]
Художници от Кънектикът  в галерия „Сезони“


Две фондации – международната „Орфей” и “Грифис” осигуриха обмен на творчески личности между България и САЩ – с амбиция да се преоткрие чуждият начин на живот, светоусещане, художествен опит, да се мотивира жаждата за изява в изкуството. В средата на август галерия „Сезони” представи американците Майкъл МакНабни и Трой Зошни, чиято страст е да рисуват прородата. Те бяха в различни градове на България и 3 седмици в сърцето на Родопите – с. Полковник Серафимово.
Troy Zaushny _3Трой Зошни е автор на гравюри от Ню Лондон, Кънектикът. Творбите му са съзерцание на духовна идентичност, трансформация в съзнанието на човека и природния свят, преобразени чрез науката и технологиите. През 2012 г. печели резиденстска програма в училището Alle School of Art and Design в Адис Абеба, Етиопия. Авторската си техника нарича „редуктивно восъчна монотипия” с многоцветен отпечатък от восъчен блок. Всеки допълнителен цвят се създава чрез повторно рязане на восъчната плоча. Така всеки отпечатък е оригинален. Прилага много цветове и използва ролки вместо четки. Това създава богатство на уникални нюанси и текстури. Докато восъчният блок изчезва, графиката се появява и развива. Трансформацията събира разрушението и съзиданието. Концептуалист. Последни изяви – самостоятелна изложба в галерия Прат-Райт в град Ноанк и два стенописа в Ню Лондон в сътрудничество с Майкъл Макнабни. 
МакНабни изследва природни феномени  Произведението е само визуално внушение – без алегорични, повествователни или документални претенции, на не изцяло лишено от тях. Картината е аранжимент от цветове върху плоска повърхност. Подрежда форми и цветове, за да постигне внушение у зрителя за природен „груб” дизайн. Липсва „човешко” съществуване. Животните са диви, в морските пейзажи липсват платноходки, сградите се забелязват рядко, на отдалечен бряг. Размишлява върху това колко време е било необходимо да се оформи едно дърво или камък. Troy Zaushny _1
При откриването на изложбата художниците бяха представени от Владимир Левчев.
Майкъл МакНабни благодари на присъстващите, че проявяват интерес към творбите им и за възможността да Maknabi12_nопознае „тази красива страна”. Подчерта, че районът на селото „беше идеално място – разхождах се,  правих скици и снимки от гората и природата, за да ги използвам за бъдещите си композиции. Изложеното са ембрионални замисли за по-големи неща, които ще осъществи в ателието си в Кънектикът. Три седмици в планината са го мотивирали да планира поредица живописни платна, отпечатъци на дърво и колажи. Надявам се отново да дойдете някой ден с тези неща, които предстоят да бъдат нарисувани. Благодаря и на Трой,  че сподели с мен това пътешествие.” 
А ето и споделеното от скулптура и преподавател в УАСГ Валентин Старчев:Michael McNabney_4
– Обменът на художници и поети, е обогатяващ. Майкъл МакНабни работи в традиционната живопис. Има странности  – живопис с много светлина и много натура. Зошни пък използва новите технологии в графиката и в живописта – принтовете с отпечатване. Творбите му са също природа, но свят с трептене на светлината, което ги превръща в изкуство. Изображенията не са пълноценни творби, а „бележки“ от посещение. Това правят и българските художници, които отиват в Щатите.
Скоро беше Стефан Чурчулиев, миналата година от Кюстендил – Свилен Блажев – „бележки“ от които създаде произведения и изложби. От американска страна невинаги идват световни светила, но дори местното развитие на живописта от Кънектикът са обогатяващи за нас. Групата им показва различни възможности – от близост към натурата и природата до впечатляващи концептуални неща. Техни колеги идваха преди 4-5 години и правиха изложби. Виждали сме и много силни автори в този обмен. 
Познаваме и изкуството на Америка – нивото, тенденциите. Авторите им са водещи в съвременното изкуство И могат да бъдат пример за нас. Това е пътят – чрез контакти, за да се доближим до постиженията им. И да им покажем своите постижения. Имаме автори с важно място в пластовете на съвременното изкуство и в световната класация. Сред живописците – Свилен Блажев, Стоян Цанев, Емил Стойчев. В скулптурата Крум Дамянов, Емил Попов, Иван Русев, Павел Койчев. Александър Дяков, чиято пластическа култура респектира. Тук винаги се е правила фигуративна скулптура на високо ниво. Последните години хоризонтът се разтвори и авторите имаха постижения.  В симпозиуми и изложби в чужбина вече се чуват техните имена. Георги Донов също е сред новаторите с модерна съвременна скулптора. Поглед извън обикновената натура. Добър пластик с ярки съпоставки на елементи и умее да вплита абсурдни ситуации…

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани