Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Чаралица“ прави победата реална

[post-views]
„Чаралица“ прави победата реална

НВУК чества своята 35-годишнина

CHARALICA-1Със симулационните си системи и интензивната подготовка на воини, щабове и формирования Националният военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица“ прави за обучаваните победата реална, като им дава компютърния алгоритъм за успеха на бойното поле. Това стана ясно по време на тържеството за 35-ата годишнина от създаването на комплекса.
„Чаралица“ е флагманът на командването и управлението на въоръжените ни сили, каза в приветственото си слово заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов. Той заяви, че още по време на курсантския си стаж в Свързочната бригада е идвал в този район. 
„След това, благодарение на таланта на такъв военен строител на Въоръжените сили като генерал Семерджиев, генерал Яко Молхов, генерал Калпакчиев и началниците на Оперативно управление, беше взето решение да се построи този учебен комплекс. НВУК е символ на ролята и значението на командването и управлението на ВС от създаването им до днес“, изтъкна Запрянов. По думите му първите електронноизчислителни машини в БА са внедрени именно тук, преди да се инсталират по поделенията. „Чаралица“ беше създадена и до ден-днешен е центърът за тестване и развитие на системите за командване и управление, които имаме, изтъкна заместник-министърът. Щастливи сте, вие, които служите в НВУК, че сте наследници на това важно дело, обобщи той. Запрянов награди от името на министъра на отбраната началника на НВУК „Чаралица“ полковник Мирослав Маринов със сувенирен кортик.     
С уникалните си системи за симулации комплексът дава възможност за обучение както на формирования, така и на щабове на различно ниво и това е много ценно, каза заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов. Тепърва ще нарастват вашите задачи, ще се постараем да ви натоварим допълнително, посочи той, след като награди военнослужещи и цивилни служители.
Чрез вашия труд спестявате огромни финансови средства на МО и БА, обърна се към личния състав на комплекса заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, след като удостои с отличия изявени представители на НВУК. Призовавам ви да продължавате да се усъвършенствате в същия много висок боен дух, каза той.
Тези 35 години са изключително динамични за НВУК, заяви полковник Маринов. Той посочи, че за послед   ните три години с участието на личния състав на формированието са проведени повече от 59 национални и международни учения, обучения, тренировки, а за 2016 г. са планирани 21 подобни прояви.CHARALICA-2
„Неоценима е помощта на МО, което отпусна средства за частичен ремонт на хотелската част на комплекса. Сега НВУК разполага с целия спектър от симулационни системи, което позволява подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за всички мисии на ВС“, изтъкна полковник Маринов. Той посочи, че предстои включването на системите на комплекса към мрежовата среда на НАТО.
Сред присъстващите бяха генерали, офицери, военният аташе на САЩ полковник Джеймс Кроухърст, кметове, ветерани. Домакините представиха пред гостите учебните кабинети и зали, направиха и демонстрация на основните системи за обучение. Чрез видеовръзка прозвучаха поздравления от симулационните центрове в САЩ и НАТО. Празникът беше допълнен от концерт на изпълнители и състави от Представителния ансамбъл на ВС.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани