Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шекспир в „Люмиер“ през октомври

[post-views]
Шекспир в „Люмиер“ през октомври

SHEKSPIR-1„Книгите на Просперо“ на режисьора Питър Грийнауей по произведението на Уилям Шекспир ще видим в кино „Люмиер“ на 21 и 26 октомври от 19 ч.
Режисьорът е верен на текста на „Бурята“, но прочитът е далеч от стриктни екранизации а ла „Хенри V“ на Кенет Брана. Историята се развива около 24 книги, взети от Просперо в изгнание (измислени, те се отнасят до водата, космологията, порнографията, руините, адът, музиката и т. н.), режисьорът изразява мистериозното познание, нужно на Просперо, за да постигне магическото си отмъщение. Представяйки херцога като „създател“ на останалите персонажи и техните реплики, той го изравнява с Барда. Пиесата звучи модернистично и изследва творческия процес. Филмът e не само почит към наближаващия край на славната кариера на актьора Джон Гилгуд (86-годишен по време на снимките), но и демонстрация как новите технологии развиват възможностите на киното. Копродукция – Холандия, Франция и Италия с участието на Джон Гилгуд, Майкъл Кларк, Мишел Блан, Ерланд Юзефсон и Марк Райлънс. 
Лентата участва в конкурсната програма във Венеция, има номинация за БАФТА за специални ефекти, отличен е с Награда на публиката във Варшава.

„Шекспир е жив“ е глобална програма от събития за честване на наследството му по повод навършването на 400 години от смъртта на драматурга. НДК и кино „Люмиер“ се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации“ – 7 от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер“.
Прожекциите започнаха през май т. г. с „Ромео и Жулиета“, „Ричард III“ и „Хамлет“, продължиха с „Трагедията на Макбет“ и „Крал Лир“ през юни, а на 16 и 21 септември от 19 ч. зрителите могат да се насладят на „Бурята“. През октомври са последните два филма от поредицата адаптации. Освен „Книгите на Просперо“ отново ще бъде показан и „Хамлет“ на Лорънс Оливие.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани