Информационен център на Министерство на oтбраната

Естония без нов президент – партиите в парламента не се разбраха

estonia_parlamentПолитическите партии в естонския парламент не можаха да се обединят около нито една от кандидатурите за наследник на президента Томас Хндрик Илвес, който се оттегля поради приключване на втория му мандат на поста.
Кандидатите за президент на Естония са Сийм Калас, бивш премиер на страната и бивш еврокомисар, който е предствител на управляващата либерална партия и Майлис Репс от левицата, която е в опозиция. Калас събра 42 гласа, а Репс 26. За да бъде избран президент в Естония е необходимо мнозинство от две трети в парламента на страната, който включва 101 мандата.
При създалата се ситуация обаче конституцията предвижда създаване на 347-местна избирателна колегия, състояща се от депутати и предствители на местната власт, която ще избере новия президент с обиконовено мнозинство.
Естония е с население от 1 милион и 300 хиляди души. Президентът на страната изпълнява предимно церемониални функции и се избира от парламента или от избирателна колегия, а не пряко от населението.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top