Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Плевнелиев: Няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели

plevneliev-prezidentБългарската армия има своите проблеми, но има и своя доказан капацитет. Въоръжените сили (ВС) изпълняват адекватно своите задачи и мисии във всяка точка на планетата, което се вижда по рекордния брой операции извън граница, успешни, с много висока степен на доверие от нашите партньори в НАТО, където България е незаменим член.
Разбира се, не крием и проблемите. Нашата армия има своята критична необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация.
Оперативната съвместимост със съюзниците е върховен приоритет и аз благодаря на всички политически партии, които участваха в именно този Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) тук, в президентската институция, където ние изковахме абсолютно национално отговорно широко политическо съгласие за задаване на нови приоритети и преди всичко приоритетът за рязко повишаване на съвместимостта на българските ВС с партньорите.
Това е единственият начин България да гарантира своята сигурност. Тя не може да бъде гарантирана, когато ние влизаме в понякога ненужни, чисто политически действия, както вътрешнополитически, така и във външнополитически аспект. Има представители на българския политически елит, които поставят под въпрос отговорната роля и членство на България в ЕС и НАТО.
Българският национален интерес не може да бъде защитен с тяснопартиен и национален егоизъм. Българският национален интерес може и ще бъде защитен единствено в семейството на демократичните държави, защото българите искат работеща демокрация, защото българите работят за мир и върховенство на правото, а не на силата и интересите. 
Защото ние, българите, вярваме, че в ЕС днес трябва да има не окупация и не рекорден брой кризи, демонстриращи разединение, а ние работим за балансиране на нашата политика, в която европейските държави да намерят своя съвместен път, базиран на ценностите, в които вярваме.
Гордея се, че извървяхме нелек, но успешен път в последните години. Една бърза ретроспекция на това, което се случи, ни дава всички основания да вярваме, че сме на прав път и че постигнахме немалко. 
Например, в съответствие с решенията на един наистина исторически форум – срещата на върха на НАТО в Уелс, в отговор и на договореното в Уелс, ние вече сме с обратен тренд на парите за отбрана, като през тази година са осигурени 1,35 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Осигурено е и плавно увеличаване до достигане на 2% от БВП до 2024 г. Това трябва да се случи и държавният глава е гарант, че ще се случи.
Приети бяха програма и план за развитие на ВС до 2020 г. По тези документи има още работа да се върши, но заедно ще стигнем много напред.
Благодаря и на правителството, и на Народното събрание, които положиха усилия да разберат проблемите на българските ВС, да осигурят съответния ресурс. Тези програми и планове до 2020 г. трябва да бъдат изпълнени в тяхната цялост и интегритет. Не може да се взимат един или два приоритетни проекта и да се работи само по тях. 
Моят апел към Народното събрание с оглед на започващия политически сезон ще бъде, че всеки от посочените приоритетни проекти е важен. Всички те интегрирано ще доведат до това Българската армия да се издигне на по-високо технологично ниво. Издигнахме съвместимостта в армията като висш стратегически приоритет. Това трябва да продължава.
КСНС изигра своята роля. Днес много политици в България отново искат КСНС. Докато аз съм президент, няма да допусна КСНС да се политизира и няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели. Същевременно вратата тук, в президентската институция, е отворена за всички политически лидери от всички политически партии, които имат своите притеснения, които аз като държавен глава ще чуя и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения какви по-следващи стъпки да предприема. Именно така действахме в КСНС досега. 
Почти на всички негови заседания сме свидетели или на широко, или на пълно политическо съгласие. Така беше, когато приехме националната програма за развитие България 2020. Така беше, когато се договорихме с пълно съгласие за реформа и ново законодателство в сектор „Сигурност“. Така беше и по въпросите на отбраната, където направихме специален КСНС.
Благодаря за достойното и отговорно отношение на всички. Днес ние можем да кажем – имаме план, имаме програма, необходимо е да се осигури необходимият ресурс и достойно изпълнение на заложените приоритети от нашите генерали и офицери.
Из словото на президента на церемонията по връчването на генералските пагони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани