Информационен център на Министерство на oтбраната

Къщи от света на приказките


Както си караме из италианския регион Пулия, край пътя започват да се появяват странни бели постройки. Това са трулите. 
Едноетажни къщи, но не обикновени, а ITALIA-1
с конусовидни покриви
Ей ги – разхвърляни из полето, обградени от имения с лозя, в сянката на високи кипариси и пинии. Предимно бели с черни покриви.  
Когато минаваме покрай трулите, се усещаме все едно сме в някакъв оживял свят на приказките. Очакваме през тесните врати на кръглите постройки да заизлизат джуджета, елфи, русалки и феи. В някои райони в продължение на километри не виждаме друг вид сгради, всичко е само трули. 
Те са изградени само от каменни блокове и плочи, включително и покривите на сградите. Някога хората в тази италианска област не са имали подръка тухли и хоросан. Затова през 16-и век са прибегнали до варовика.
След като издигали стените, започвали да градят покрива, редейки каменните плочи в кръгове с все по-малък радиус. Така се получавала коничната форма.
Достигаме столицата на тази приказна територия – 
градчето Алберобело
Във високата му част е зоната на трулите. Те са скупчени около тесни стръмни улички, по които срещаме туристи от цял свят. В трулите има магазинчета и малки барчета. 
Вътре е прохладно и магично. Усещането за приказка продължава.
В следващото градче обаче реалността отново се връща в традиционните си форми. Локоротондо е кацнало на хълм, от който има отлична гледка към равнината Итрия, из която белеят и трули, и обичайни постройки. 
Градчето е известно с производството на качествено вино. Постройките са подредени в окръжност около един център, в който е разположена старата част на селището. Там има спокойни улички, заведения с маси на открито и църкви.
Пътят ни отвежда към следващия забележителен град в Пулия, който според туристическите справочници не бива да пропускаме – 
Мартина Франка

ITALIA-2
Центърът на Локоротондо

Той е видимо по-голям от Алберобело и Локоротондо, като се е ширнал не само на върха на хълм, а и в неговите околности.
Паркираме близо до стария град и тръгваме на обиколка из улиците. Край някои от сградите на тротоара са монтирани през 50 м малки дискове. На една улица са сини, на друга червени и т. н. Оказва се, че това са указатели за съответните маршрути, препоръчани на туристите от общината.
Мартина Франка е известна с ежегодния си летен оперен фестивал през юли-август. В двора на местния дворец на дуковете виждаме издигната сцена и подредени места за публиката в подготовка за поредния спектакъл.
Самата постройка е доста импозантна. В нея преди векове са заседавали и са взимали решения управниците на града. Портретите им са изписани по стените. Из помещенията с богато изрисувани стени и тавани може да се видят 
пищни барокови сцени
ITALIA-3
Бароков стенопис от двореца на дуковете.

Сградата има много зали и сама по себе си е забележителна. Днес тя съвместява в отделните си крила библиотека, музей, съд. В една от залите попадаме на интересна фотоизложба, посветена на писателя Умберто Еко.
Тръгваме из постланите с мраморни плочи улици в почти пустия стар град. Като архитектура сградите не са по-различни от другите италиански градове, през които минахме. Но като че ли имат малко повече декоративни елементи около прозорците и вратите, като акцентът върху детайлите е очевиден. Едно селище, градено с художествен вкус през вековете, това е Мартина Франка.
На около час път в западна посока пристигаме в 
друг уникален град – Матера
ITALIA-4
Матера е отличен декор за исторически филми.
който е в регион Базиликата. Това селище предстои да бъде европейска столица на културата през 2019 г., заедно с нашия Пловдив.
Матера е построен около неголям речен каньон, по чиито стени се виждат пещери. Картината донякъде наподобява нашите скални манастири край Иваново, на река Русенски Лом. В Матера някои от варовиковите пещери са издълбани още от първобитните хора. През Средновековието тук масово се заселват монаси, а наоколо израства цял каменен град. Белезникаво белите постройки са скупчени една върху друга, а между тях се провират стръмни каменни стълбища и пътеки. Гледката е уникална като картина, рисувана с молив. 
Когато човек се изкачи от каньона в горната част на града, попада също сред забележителни постройки, които носят духа на Ренесанса и Просвещението. В Матера са снимани десетки исторически филми, включително и такива за Йерусалим. Ние също изпоснимаме де що можем и даваме газ към западния бряг на Италия, където Ботуша се мие от Тиренско море.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top