Информационен център на Министерство на oтбраната

Юбилейна изложба за маестро Никола Гюзелев

Маестро Никола Гюзелев (1936-2014) е световноизвестно име, с което по света ценителите на музикалното изкуство свързват България. Доктор хонорис кауза на БАН, Комендатор на Република Италия, носител на престижната награда „Златен Джузепе Верди“ за постижения и принос в белкантото. Удостоен с най-високи отличия на България и Италия

Nicola Ghiuselev-2.Днес от 18 ч. в Мраморното фоайе на НДК ще бъде открита юбилейна изложба от снимки и афиши на маестро Никола Гюзелев. Организатор освен НДК е и Фондация „Никола Гюзелев“. Експозицията е в памет 80 години от рождението и 50 години сценична дейност на големия български бас. Тя може да бъде разгледана всеки ден до 6 декември. На  13 декември от 19 ч. започва и големият концерт в Зала 1 – „Рицарят на операта“, който ще събере на сцената оперни звезди от Италия, Македония и България. 
В НДК ще бъде представен и новият биографичен роман за Никола Гюзелев „Артистът, целунат от Бога“ на издателство “Стефан Добрев”, чийто автор е Владимир Гаджев. Хилядите почитатели на Маестрото ще могат да видят и монография-албум „Рицарят на операта“, който е съвместно издание на Национален дарителски фонд „13 века България“ и Фондация „Никола Гюзелев“, както и стихосбирката, посветена на Никола Гюзелев, „А душата знае“ на Анна-Мария Гюзелева и издателство „Български писател“, която е обогатена с картини на Никола Гюзелев.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top