Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВА съчетава традицията с евроатлантизма

[post-views]
ВА съчетава традицията с евроатлантизма

IMG_9449Българската военна традиция, съчетана с ценностите на евроатлантизма ще продължи да бъде основа за изграждането и възпитанието на най-подготвените кадри за сектора сигурност и отбрана. Това каза началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев при откриването на новата учебна година в най-старата военна Алма матер у нас.
На тържеството присъстваха президентът Росен Плевнелиев, заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал Константин Попов, генерали, адмирали, офицери, ветерани, военни аташета. Президентът Плевнелиев прие строя и поднесе венец пред паметника на патрона на академията Георги Раковски. След това тържеството продължи в киносалона.
През новата година обучаваните ще се учат по 12 уникални магистърски програми, заяви генерал-майор Дочев. Той направи и първото дарение за създаването на президентска библиотека – избрани произведения на автори от ВА.
„Изправени сме пред необходимостта да се справим с нов тип заплахи и рискове за националната сигурност. Членството ни в ЕС и НАТО е фундамент на демократичното развитие на страната“, каза в словото си президентът Плевнелиев. По думите му светът изгуби своя баланс и ще отнеме доста време, докато бъде създаден нов устойчив световен ред. 
В този преходен период сме свидетели на турбуленции, живеем в трудни времена на рекорден брой кризи, каза Плевнелиев. Той коментира решението на Министерския съвет за съвместна охрана на въздушното ни пространство с наши съюзници от НАТО.  „Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство със своите собствени, вече за съжаление – морално остарели МиГ-29, не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за подобряването на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител. IMG_9480Усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг на НАТО със съюзнически сили на ротационен принцип беше договорено на срещата на върха в Уелс и препотвърдено във Варшава“, каза той. 
В първата академична лекция за учебната 2016-2017 г. генерал Попов представи военните аспекти на решенията от срещата на върха на НАТО във Варшава в съюзен и национален контекст. По думите му България е номинирана да бъде домакин догодина на най-големия форум на НАТО за планиране и организиране на подготовката. Очакват се над 300 делегати от повече от 40 страни-членки и партньори на НАТО. В България през 2017 г. ще има и многонационално учение на Алианса, в което ще се включат повече от 10 държави. В края на 2016 г. предстои двустепенно командно-щабно учение „Щит-16“ с участието на всички щабове и формирования в БА до ниво батальон-дивизион, каза началникът на отбраната и пожела на преподавателите и обучаваните във ВА: „Дързост, смелост, бъдещето е ваше!“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани