Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Верният път след Рио

SPORT-2Българските спортисти се наредиха на 65-о място по брой спечелени медали на завършилите преди седмица в Бразилия игри на XXXI олимпиада. Това място делим с Венецуела, също завоювала едно сребро и два бронза. Определено е нереално да се правят сравнения от подобен род. България има своите неизменни олимпийски постижения, като върхът естествено е олимпиадата в Сеул през 1988 година, където само златните медали на родните спортисти бяха 10. Сега времената са съвсем различни.
Със сигурност обаче трябва да кажем, че спортът ни лека, полека тръгва напред. Тази олимпиада бе по-добра за България от предишната в Лондон. Най-важното е, че имаме осъзнато в професионално спортно отношение поколение от млади състезатели, които просто трябва да съхраним. Тези момчета и момичета, които сега са на по 22-23 години, са готови да печелят наистина медали от най-благородния медал в Токио след четири години. Тук е моментът 
държаватаSPORT-1
да изгради дългогодишна стратегия за съхранението и развитието на тези спортисти. Говорим за всичките спортове, които определено могат да ни донесат истинска радост и гордост. Отново сме в играта във фехтовката, нашите лекоатлети възвръщат шампионските си позиции. Имаме огромни резерви в джудото, бокса, гребните спортове, но определено губим позиции в стрелбата и най-вече в мъжката борба, където бяха хвърлени най-много средства. Ще трябва да правим нов ансамбъл в художествената гимнастика. В този спорт пък да се надяваме, че Невяна Владинова ще достигне класата на своите учителки на подиума.
Но наистина най-важен е духът на спортистите. В същото време сериозни стимули трябва да се дават на треньорите. Само в последните десет години България бе напусната от около 200 спортни специалисти, много от които спечелиха медали за други държави в Рио. 
Иначе 
равносметката 
LALOVAот тази олимпиада бе направена през миналата седмица от министър Красен Кралев. Оказа се, че общо 76 000 000 лева са били похарчени за олимпийска подготовка в периода 2013 – 2016 година. От тях 50 000 000 са предоставени на 14-те спорта, които имаха представители на олимпийските игри в Рио де Жанейро, а останалите 26 милиона – за олимпийски спортове, в които България не успя да спечели квоти.
В четиригодишния олимпийски цикъл спортовете с представители в Рио са донесели 191 медала, от които 145 от европейски първенства, 46 – от световни първенства, както и трите олимпийски на Мирела Демирева, Елица Янкова и ансамбъла по художествена гимнастика на игрите в Бразилия. 
Олимпийските спортове, в които нямаше българско участие в Рио, са донесели 33 отличия – 29 от европейски и четири от световни шампионати.
Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 година, 51-те спортисти с квоти за първите южноамерикански игри са били финансирани с 3 800 000 милиона лева. 
Както е известно, страни със спортен авторитет и традиции като Финландия, Естония, Португалия и Австрия  взеха по-малко медали от България. Да не говорим, че Турция е инвестирала 75 500 000 евро за олимпийска подготовка, а спечелените медали от турски спортисти са едва осем.
Реално България можеше да се поздрави и с медали на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов, които изпуснаха отличията в последния момент. В спортното министерство търсят проблема в психиката на спортистите и имат намерение да работят в тази насока.
Станаха ясни и конкретните
премии 
за спортистите ни, представили се най-добре в Рио.
Сребърната медалистка в скока на височина Мирела Демирева ще получи премия от 200 000 лева, а за нейния треньор са предвидени 160 000 лева. Бронзовата медалистка в свободната борба Елица Янкова ще бъде финансирана със 150 000 лева, нейният треньор – със 120 000 лв. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 000 лева, а треньорският им щаб – 236 250 лева.
Премии има още за петите места на Владимир Дубов и Николай Байряков, за седмите на Елис Гури, Ивайло Иванов и Невяна Владинова, както за осмите на Борислав Новачков, Михаил Ганев, Ивет Лалова и Антоанета Бонева. За пето място се дават 30 000 лева, за седмо – 15 000, а за осмо – 10 000.
Категорични 
лидериSPORT-3
за пореден път са олимпийците от САЩ, които подобриха собствения си рекорд с 11 отличия, поставен на Игрите в Пекин през 2008 г., спечелвайки 121 медала в Рио. Великобритания пък успя да измести Китай от второто място, завършвайки с 27 златни медала – с един повече от азиатците, които все пак останаха втори в крайното класиране по общ брой отличия – 60, с три повече от британците.
Исторически първи златни медали в историята си в Рио спечелиха страни като Сингапур, Косово, Фиджи, Пуерто Рико, Кот Д`Ивоар и Таджикистан. Общо 87 страни спечелиха отличия, а от тях 59 стигнаха до златото.
Къде ще бъде България след четири години? Да вярваме, че ще е доста по-напред и защо да не спечелим десет медала тогава? 

Най-ново

Единична публикация

Избрани