Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът връчи пагони на трима повишени в звание висши офицери

[post-views]
Президентът връчи пагони на трима повишени в звание висши офицери

IMG_9363Вие показахте професионализъм, работихте всеотдайно в нелеки времена и имате нужда да чуете една добра дума за всичко, което правите за народа, за сигурността и за развитието на българската държавност. С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към трима повишени в звание висши офицери, на които връчи новите пагони по време на тържествена церемония в администрацията на държавния глава на „Дондуков“ 2.
Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, генерали, офицери.
Със звание „генерал-лейтенант“ бяха удостоени заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов (считано от 30 октомври 2016 г. – б. р.) и командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров (считано от 30 юни 2016 г. – б. р.). Президентът връчи на началника на Щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Никола Каранов пагони на комодор и го назначи за заместник-командир на ВМС.
Съвременните български генерали и офицери „са достойни продължители на делото на нашите предци, на една плеяда от български командири, военачалници, които са водили успешно българската войска в битките за национално освобождение и за обединение на родината“, каза президентът. Господа генерали и адмирали, връчването на тези пагони е и отлична атестация за вас, изтъкна държавният глава. Вие се ползвате с доверието не само на президента, на министъра и на ръководството на МО, но преди всичко се ползвате с доверието на българските военослужещи, допълни той.
Суверенитетът на родината, на териториалната цялост на страната е висша цел за всички вас, още повече в тези трудни и турбулентни времена на рекорден брой кризи, конфликти, бежанци и противопоставяне между регионални и глобални сили по света, заяви президентът. Въпреки трудностите, които не крием и се опитваме да решим заедно с вас, БА действа достойно, отговорно, ефективно и се ползва изцяло с доверието на българския народ, каза Плевнелиев.
prezident pagoniТой посочи, че войската се ползва и с доверието на нашите съюзници в НАТО и ЕС. Вие сте надежден и предвидим партньор за всички членове на демократичното семейство на най-силния отбранителен съюз в света – НАТО, и на най-уникалния проект за мир в света – ЕС, изтъкна държавният глава. 
По думите му „България получава своето заслужено признание на активен, достоен, коректен, прогнозируем партньор в тези два световни съюза за мир, за човешко развитие, права и свободи, за демокрация, за хуманизъм. Благодаря ви за това ваше отговорно дело и съм сигурен, че тези ценности ще проповядвате и вие по-нататък по веригата до най-обикновения български войник“.
Приемаме връчването на следващо генералско звание като знак не само за нашата работа, но и като знак за постигнатите успехи от БА, каза от името на повишените генерал-лейтенант Атанасов. В новата среда за сигурност нашата страна се нуждае все повече от единно професионално ръководство, от хора, които да съчетават не само командването и управлението, но да имат визия за развитието на Въоръжените сили, допълни той. И обобщи – „за честта на пагона, за издигане на авторитета на БА, за нейните способности – това са каузите, за които ще продължим да работим“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани