Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и Турция изясняват въпроса за мигрантите

[post-views]
МВнР: Турция ще пропуска за лечение български граждани свободно и без карантина

eu-turkeyНа среща в Анкара председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и турският президент Реджеп Таиип Ердоган изразиха готовност да работят за изглаждане на различията във вързка със споразумението за мигрантите между ЕС и Турция.
Спред Мартин Шулц двете страни могат да вървят една към друга и да постигнат удовлетворителни договорености. До 01.10, когато трябва да се либерализира визовият режим с Турция, остава малко време, но югоизточната ни съседка все още не отговаря на всички критерии.
Шулц изрично подчерта в Анкара, че Европейският парламент настоява за изпълнение от турска страна на абсолютно всички условия за либерализиране на визивия режим, включително и реформиране на законодателството за борба срещу тероризма. Европейският лидер смята, че процедурата все още е отворена и може да бъде завършена в двустранен интерес.
Междувременно Ердоган заяви, че Кюрдският народен съюз не се е предвижил на изток от река Ефрат. Изказването му беше в отговор на Съединените щати, спред които групата се е оттеглила. По думите на турския президент неговите бойци са прочистили територия от 400 кв. км., контролирана от Кюрдският народен съюз, който според него е терористична организация. Той допълни, че никога не би повярвал, че кюрдите доброволно биха се предвижили на изток от река Ефрат.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани