Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кинофестивалът във Венеция

[post-views]
Кинофестивалът във Венеция

VENECIAС прожекция на филмовия мюзикъл „В страната Ла-ла-ла“ на американския режисьор Деймиън Шазел с участието на Райън Гослинг и Ема Стоун преди 2 дни се откри 73-ото издание на кинофестивала във Венеция.  Тържествената церемония беше отменена, за да бъде почетена паметта на жертвите от земетресението в Централна Италия. 
България се представя с „Белгийският крал“. Нина Николина и Валентин Ганев ще минат утре по червения килим за световната премиера на филма. С него страната ни се завръща в основните програми на най-стария кинофестивал в света. Последното родно участие в основен конкурс е през 1990 г., когато „Единственият свидетел“ на Михаил Пандурски спечели две награди. Напоследък  българското кино се представи успешно във Венеция с „Отчуждение“ на Милко Лазаров (две награди в програмата „Венециански дни“) и „Банат“ на Адриано Валерио (участие в „Седмица на критиката“).
Сега копродукцията на Белгия, Холандия и България „Белгийският крал“ участва във втората основна конкурсна програма – „Хоризонти“, венецианския еквивалент на „Особен поглед“ в Кан и „Панорама“ в Берлин. Това е четвърти филм на режисьорите и сценаристите Петер Бросенс и Джесика Удуърт, заснет миналата година в България. Венеция за трети път включва филмите им в програмите си след „Хадак“ (2006, наградата „Златен лъв на бъдещето“) и „Петият сезон“ (2012, международен конкурс, наградите Young Cinema Award и Green Drop Award). „Алтиплано“ (2009) участва в „Седмица на критиката““в Кан.
„Белгийският крал“ има вече осигурени покани за още 10 кинофестивала. Провокиран от статия на в.„Таймс“, филмът разказва история подобна на премеждията на естонския президент, който след изригването на вулкан, пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Такава е и филмовата съдба на белгийския крал Николас Трети – поради слънчева буря минава инкогнито по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация. Среща се със странни хора и те му помагат да види света през очите на обикновен човек. Нина Николина играе българска народна певица, която му спечелва сърцето, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби с мисия да върне краля в Истанбул. В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон“). Останалите роли са на Брюно Жорис („Петият сезон“), Титус де Воогт (Steve + Sky) и Люси Дебе („Melody“). Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета“) е бивш шампион по стрелба, снайперист и любител на птиците. Художник на филма е Сабина Христова, гримът е дело на Петя Симеонова.
Венеция заедно с Кан и Берлин е един от трите най-важни и влиятелни филмови фестивали в света. В конкурса участват 20 пълнометражни и 16 късометражни филма. Британският режисьор Сам Мендес ще бъде председател на журито, което ще определи призьорите в основната конкурсна програма.
Френският актьор Жан-Пол Белмондо и полският режисьор Иржи Сколимовски ще бъдат удостоени с награди „Златен лъв“ за цялостен принос.
Кинофестивалът ще бъде закрит на 10 септември с римейка на „Великолепната седморка“, режисиран от Антоан Фукуа с Дензъл Уошингтън в главната роля. Председател на международното жури е френският режисьор Робер Гедигян („Снеговете на Килиманджаро“).

Най-ново

Единична публикация

Избрани