Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново спор:Има ли Асад химически оръжия

[post-views]
Отново спор:Има ли Асад химически оръжия

SYRIAРусия обяви, че не приема разкритията на доклад на ООН, според които сирийското правителство е използвало химически оръжия срещу цивилни, съобщи Би Би Си. 
Доказателствата, сочещи възможна връзка на сирийското правителство с две химически атаки, може да са били изфабрикувани от опозицията или от терористични групировки. Това заяви във вторник постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин на закритата среща на Съвета за сигурност към ООН, съобщи ТАСС.
„Към настоящия момент имаме ред въпроси относно изводите по някои инциденти. Приведените в доклада основания за тях предизвикват у нас сериозни съмнения. Те напълно биха могли да бъдат изфабрикувани от опозиционни на Дамаск сили и терористични структури, не без помощ от чужбина“, заяви Чуркин.
Той обърна внимание на това, че относно един от инцидентите разследващите „признаха факти, предоставени от свидетели за фалшифицирана информация“. 
В доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие се твърди, че силите на Башар Асад са използвали хлор в два случая. Във вторник Сирия отхвърли резултатите от проведеното от ООН разследване, отбелязвайки, че няма физически доказателства в подкрепа на подобни заключения, съобщи АФП.  „Няма никакви физически доказателства, проби или медицински доклади, които да потвърдят заключенията, че е използван хлор“, отбеляза сирийският посланик Башар Джафари. На срещата на Съвета за сигурност във вторник постоянният представител на САЩ Саманта Пауър нарече доклада „повратна точка“ и призова за бързи действия. Великобритания и Франция, които подкрепят свалянето от власт на президента Асад, призоваха на Сирия да бъдат наложени санкции. 
История на химическите атаки
Резолюция на ООН от септември 2013г. постановява, че Съветът за сигурност ще предприеме мерки, сред които и военни действия, в случай на използване на химическо оръжие в Сирия, припомня Би Би Си. Резолюцията, която одобри унищожаването на декларираните от Дамаск, резерви от химически оръжия, беше приета месец, след като хиляди загинаха в бунтовническо предградие на сирийската столица от гранати с нервно-паралитичния агент зарин. Тогава Западът заяви, че само правителствените сили биха могли да разполагат с подобно оръжие, но Асад и Кремъл обвиняват бунтовниците. 
През август 2015 г. във връзка с други смъртоносни химически атаки в териториите на бунтовниците Съветът за сигурност създаде Съвместен механизъм за разследване, който да издирва виновните. Международен екип инспектори девет случая в седем сирийски града и установи, че сирийските ВВС стоят зад две от атаките с хлор – в Талманес на 21 април 2014 г. и в Сармин на 16 май 2015 г. Според разследването бойците от ДАЕШ са отговорни за една атака с иприт. 
САЩ и Русия – диалог има
Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред медии, че се надява Вашингтон да покаже истинско сътрудничество с Москва относно Сирия, съобщи Al Masdar News. „За наше съжаление, все още сме далеч от истинско сътрудничество“, заяви Песков. „Както преди, бихме искали да видим по-голямата готовност на САЩ за реално сътрудничество, с други думи, за пренасяне на нашето сътрудничество не само на нива обмен на информация и спорадично взаимодействие, а ниво на всеобхватно сътрудничество, без което урегулирането на най-тежките сирийски проблеми би било невъзможно“. „Всички сигнали бяха отправени в Женева миналия петък. Всички детайлни дискусии бяха проведени и всички детайлни съобщения изразени от нашия външен министър“, добави той.
Преговорите между САЩ и Русия по отношение на Сирия са „добър диалог“ и ще помогнат за прекратяването на насилието в този близкоизточен регион. Това от своя страна заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери при срещата си с местни студенти в Индия, предаде ТАСС. „Това е добър диалог – подчерта ръководителят на американското външнополитическо ведомство.  Надявам се, че ще имаме шанс да се придвижим в работата за прекратяване на насилието и да постигнем по някакъв начин изменение на динамиката в Сирия“.
Убийството на стратега
Докладът за химическите оръжия излезе почти едновременно с новината, че в Алепо е убит главният стратег на ДАЕШ – Абу Мухамад ал-Аднани, съобщи Би Би Си, позовавайки се на медии, свързани с групировката. Той беше известен с призиви за атаки срещу Запада, отправени по време на Рамазана, които доведоха до масови кръвопролития. 
От Пентагона потвърдиха, че е имало въздушен удар в град Ал Баб, чиято цел е бил именно Аднани. Съобщенията за смъртта му идват в момент, в който ДАЕШ търпи серия военни неуспехи в Сирия и Ирак. Аднани, който беше и говорител на терористичната организация, е станал „мъченик, докато ръководел операциите за отблъскване на военните кампании срещу Алепо“, информира агенция Амак, без да дава подробности как е починал Аднани. Говорителят на Пентагона Питър Кук описва Аднани като „главен архитект на външните операции на ДАЕШ“. Той се е грижил за „координацията на движението на бойците, пряко е насърчавал атаките на „самотни вълци “срещу цивилни граждани и активно наемал нови членове на ДАЕШ“, заяви Кук.
За ДАЕШ загубата на Аднани е сериозен удар. Както при всички терористични организации и тук той е лесно заменяем, но Аднани притежавал ценна комбинация от ефективно красноречие и военен опит. Аднани е един от учредителите на групировката. Роден е под името Таха Соби Фалаха в северния сирийски град Банаш през 1977 г.  и САЩ бяха обявили награда за главата му от 5 млн. долара. Именно той обяви официално създаването на халифат в някои части на Сирия и Ирак под ръководството на Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. и настоя за вярност от всички мюсюлмани по света.

Турция продължава офанзивата в Сирия

Турция ще ускори своята офанзива в Северна Сирия, докато всички заплахи бъдат премахнати и националната сигурност на страната бъде гарантирана. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.
Преди седмица Анкара стартира операция в съседна Сирия, като обяви, че целта е да премахне ДАЕШ и да попречи на кюрдските милиции да завладеят още територии близо до турската граница. Сблъсъците с подкрепяните от САЩ кюрдски милиции засилиха напрежението със съюзника на Турция в НАТО – Вашингтон.
Турският министър по европейските въпроси Омер Челик пък опроверга твърденията, че е имало споразумение за прекратяване на огъня между Турция и терористичната група ПКК. „Република Турция е независима, законова държава. Това не може да бъде оценено, ако Турция и ПКК бяха равни и имаше споразумение между тях. Дейностите на ПКК в Северна Сирия облагодетелстват терористичните групи, не кюрдите“, подчерта Челик.
По-рано от Вашингтон изразиха задоволство от паузата в бойните действия между турските войски и кюрдите в Северна Сирия. САЩ определиха паузата като резултата от съглашение, което би могло да се превърне в нещо по-трайно. 
В сряда ключовият съюзник на Дамаск, Техеран, призова Турция бързо да сложи край на своята интервенция в Сирия, като заяви че тя е „неприемливо“ нарушаване на суверенитета на страната, съобщи АФП. „В борбата с тероризма, всяко прибягване до методи, които хвърлят сянка над политическия суверенитет и легитимната власт на централното правителство е неприемлива“, заяви говорителят на външното министерство на Иран Бахрам Гасеми. „Въпреки че борбата с тероризма… е принцип за всички търсещи мир правителства, тя не може и не трябва да оправдава военни операции на територията на друга държава, без координация с централното й правителство“, заяви Гасеми. „Турция трябва бързо да прекрати военната си операция“, категоричен беше той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани