Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тихата революция на “Герена”

[post-views]

SPAS RUSEV
Новият собственик бизнесменът Спас Русев
Нещото, за което се говореше от доста време е вече факт. „Левски“ има нов собственик и това е бизнесменът Спас Русев. Отново еноличен. Досегашните собственици Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов прехвърлят безвъзмездно своите акции на новия силен човек на „Герена“. А това естествено доведе и до промени надолу по веригата в Надзорния и Управителния съвет на клуба.
„Левски“ е свобода и кауза. Когато имаш тези две неща, красивият футбол рано или късно идва. „Левски“ бе магия още от моето детство. Усетих от всички онези, които говорят за клуба. През годините тази любов към синия цвят нито за миг не секна. Впоследствие, когато се преместих в Лондон, станах фен на „Челси“ именно заради екипа. Обичта е по-силна от любовта. Да обичаш, означава да усещаш магията. Последните години, за съжаление, нямаха нищо общо с обичта, камо ли да говорим пък за магия. Ставаше въпрос за президенти, които се изказват на всеки 45 минути. Ставаше въпрос за фенове, които преминаха допустимата граница. Ставаше въпрос за много други неприемливи неща, нямащи нищо общо с обичта към „Левски“. Не очаквайте от мен да коментирам мачове на всяко полувреме, да се бъркам в работата на треньора или пък БФС. Няма да ме чуете да напътствам и феновете. Смятам, че всеки, който обича истински клуб, е добре възпитан и истински го е грижа за „синята“ идея. „Левски“ е магия. Усещал съм я със сърцето веднъж вече и точно заради това вярвам, че ще я усетя отново“, каза новият собственик на 26-кратния шампион на България при своето представяне. Тепърва обаче ще има разстърстващи промени при „сините“.
А иначе в официалната справка пише, че новият собственик на „Левски“ е:  от Перник, роден е на 4 юни 1954 г.  От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България. Между 1991 и 1992 г. е съветник на президента Желю Желев.
Твърди се, че е един от собствениците на БТК и в топ 5 на най-богатите българи. Русев е съосновател и председател на борда на директорите на една от най-успешните български ИТ компании – „Tелелинк“ ЕАД. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България“.
С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.
През 2012 г. Русев купува хотел „Радисън Блу“ в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън“ за 24 млн. евро.
В свое публично изказване бизнесменът заявява: „Мога да се обадя на който и да е политик в България“.
Иначе в английската столица Русев е известен като филантроп. С жена си Диляна Русев са колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития.
Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.
В „Левски“ остава да бъдат назначени правилните хора, за да не се повтори историята с пропилените милиони по времето на Чорни.

Най-ново

Виж още

Избрани