Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция и САЩ с планове за съвместна операция срещу ИДИЛ в Сирия

[post-views]
САЩ изключиха Турция от програмата F-35

turkey-usaИ още една новина за Сирия, но свързана с усилията на международната общност в борбата срещу терористичната организация ИДИЛ. Турският президент Реджеп Таип Ердоган намекна, че страната му и САЩ имат готовност да проведат операция за освобождаването на сирийския град Рака. Градът се смята за една от столиците на създадената от джихадистите Ислямска държава на територията на Ирак и Сирия.
Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че американският му колега Барак Обама е подхвърлил идеята за съвместната операция срещу джихадистите по време на срещата на лидерите на страните от Г20, която се проведе миналата седмица в Китай.
Турция не вижда никакъв проблем в подобни действия, допълва Ердоган. В края на миналия месец Анкара стартира военна операция в Сирия, както срещу ИДИЛ така и срещу кюрдските бунтовници, като за една седмица успя да изтласка джихадистите от граничния град Джараблус.
И докато турската офанзива продължава, Русия, която твърдо подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, не скри опасенията си от напредването на турската армия все по-навътре на сирийска територия.
Засега няма официален коментар от страната на САЩ по повод идеята за съвместна турско-американска операция по освобождаването на град Рака.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани