Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наводнения в Гърция – обстановката след потопа остава усложнена

[post-views]
Наводнения в Гърция – обстановката след потопа остава усложнена

gurcia-navodneniaОбстановката на много места в Западна и Централна Гърция остава усложнена след обилните порои през последните дни. Дъждовете предизвикаха катастрофални наводнения, при които загинаха най-малко трима души. За сега няма постъпили данни за пострадали или бедстващи български граждани в Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи.
В сила остава обявено бедствено положение в областите Солун и Пелопонес, където поройните дъждове и наводнения причиниха катастрофални разрушения.
Потопът нанесе щети на стотици домове, стопански сгради, пътища и мостове. Най-засегнат е град Каламата, където бяха регистрирани и повечето смъртни случаи.
Според официалните данни жертвите са предимно възрасни хора и инвалиди. Властите все още не са идентифицирали тялото на мъж, открит във Влахиоти, област Лакония.
В Солун продължа издирването на 40-годишна жена, изчезнала при бедствието.
Метеоролозите предупреждават за нови поройни дъждове, като от външното ни министерство препоръчват да се избягват пътуванията в засегнати райони.

Наш екип се свърза с главния редактор на вестник ''Елевтерия'' в Каламата – Танасис Лагос, който коментира ситуацията:

Ситуацията към този момента е спокойна, за разлика от вчера. Все още  раните, които вчера отвори лошото време, не са излекувани. Три са жертвите на огромната катастрофа както е известно.
Проливните дъждове засегнаха почти цялата страна. Наводнени са къщи, пътища, удавени са животни, унищожена е реколта. Държавата в момента описва щетите .Продължава  и работата по  подобрение на тежката ситуация. Вече отвори и централният път, който свърза  Каламата  със столицата Атина, а утре на обед ще отвори и летището на Каламата, което затвори вчера заради поройните дъждове.
В момента нивото  в голямата река  на Месинияс, която разделя двата големи града, се е вдигнало значително и движението между Каламата и Месинияс е спряно.
На първо време трябва да се опишат щетите . Тогава ще видим и реално какво ще се случи. Обещани са и обезщетения  за пострадалите. Към този момента обаче освен устни обещания няма нищо друго.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани