Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седем български параолимпийци участват на игрите в Рио

[post-views]
Седем български параолимпийци участват на игрите в Рио

insport-olympic-400x200С официална церемония тази нощ бе дадено началото на летните параолимпийски игри. По традиция те се провеждат няколко седмици след олимпиадата, а тази година са в Рио де Жанейро. България ще бъде представена на форума от седем спортисти с увреждания.
Българската делегация бе изведена от гюлетласкачката Иванка Колева. Страната ни ще бъде представена на игрите само от седем атлети, а голямата отсъстваща е Стела Енева, която бе уличена в употреба на допинг и изтърпява 4-годишно наказание. В нейно отсъствие делегацията включва лекоатлетите Даниела Тодорова (копие и диск), Иванка Колева (гюле и диск), Радослав Златанов (100 метра), Ружди Ружди (диск и гюле) и Християн Стоянов (1500 м), състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев и Милена Тодорова (спортна стрелба). Две нови дисциплини са включени в менюто от 22 спорта – кану-каяк и триатлон. Участниците ще са от 161 държави, а шест страни пращат състезатели за пръв път.
олемият скандал на тази параолимпиада, разбира се е изключването на целия руски отбор от игрите. Причина за това станаха разкритията за държавен чадър над употребяващите допинг местни атлети. Настроението на организаторите в Рио пък е по-скоро минорно заради липсата на финансиране и слабите продажби на билети за състезанията. Домакините съкратиха разходи от каквото можаха – изхранване, транспорт и настаняване. Проблем за бразилците е и фактът, че трябва да се сравняват с най-добрата параолимпиада в историята – в Лондон. За да може все пак събитието да се състои, градските власти в Рио обещаха 41 милиона евро през август, а правителствените компании ще помогнат с още 30 милиона като спонсорство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани