Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осуетен атентат във Франция – полицията задържа три жени симпатизиращи на ИДИЛ

[post-views]

francia-atentatФренската полиция разпространи нова информация около разследването за изоставената в центъра на Париж кола, в която бяха открити шест газови бутилки. Следователите, работещи по случая, са категорични, че става въпрос за осуетен терористичен акт.
За последните няколко часа френската полиция арестува три жени. Сред тях е и дъщерята на собственикът на автомобила, паркиран на метри от катедралата Нотр Дам.
Бернард Каньов – министър на вътрешните работи на Франция, коментира:

„ Задържаните жени са  радикализирани до степен на фанатичност. Те са планирали да извършват жестока атака, която е била вече подготвена.”

Следователите по случая посочват още, че става въпрос за организирана терористични клетка, която получавала заповеди от вън. Сред задържаните жени е 19 годишно момиче, за което се съобщава, че е дъщеря на собственикът на автомобила, с който е трябва да бъде извършен атентата. При акцията по задържането й тежко беше ранен полицай, след като заподозряната ги е намушкала с нож. Франция на няколко пъти удължи въведеното извънредно положение в страната, след атентатите в Париж, миналия  ноември, и атаката с камион в Ница в разгара на лятото. Джихадисткото движение ИДИЛ пое отговорност за атаките, като отмъщения за участието на Франция в операциите срещу тях. Независимо от това президентът на републиката, Франсоа Оланд заяви, че страната му, няма да се откаже от усилията си, да разбие терористична мрежа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани