Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея с пети ядрен опит

[post-views]
Северна Корея за ракетните тестове: Това беше предупреждение към Южна Корея

north-korea-nuclearСеверна Корея потвърди, че е провела нов опит с ядрено оръжие. Държавната телевизия определи теста като успешен, докато за САЩ и страните в региона тази провокация няма да остане без последствия. Заради ядрената и ракетната си програми режимът в Пхенян е обект на тежки международните санкции.
Северна Корея обяви новината за проведения ядрен опит, малко след като сеизмолози от цял свят засякоха земен трус със сила 5.3 по рихтер.
Южна Корея определи опита, като най-мощния провеждан някога от режима в Пхенян и не скри опасенията си за напредъкът на ядрената програма на северния си съсед. Според експерти силата на ядрения взрив е 10 килотона. В сравнение бомбата пусната над Хирошима беше 15 килотона.
Сеул определи действията на Северна Корея като, цитирам акт на “самоунищожение“ и “маниакална безразсъдност” от страна на севернокорейския лидер Кин Чен Ун.
Остра реакция дойде и от САЩ и Япония, които предупредиха, че действията на Северна Корея няма да останат без последствия.
Китай, единственият съюзник на изолираната държава, също осъди действията на Пхенян, и призова страната да се въздържа от действия, които мога да влошат и без това обтегнатата ситуация.
Вторият ядрен опит на Северна Корея от началото на година съвпадна с началото на тържествата по случай 68 годишнина от създаването на комунистическа държава. През февруари Пхенян, обяви, че е разработила водородна бомба.
Паралелно с ядрените опити през последните месеци комунистическата страна регулярно провежда ракетни пускове.
Какъв ще е отговора на международната общност след поредната провокация на режима в Пхенян, ще стане ясно до дни. Изглежда наложените санкции и международна изолация не дават резултат.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани