Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на НАТО и първият дипломат на ЕС в Турция

[post-views]
Шефът на НАТО и първият дипломат на ЕС в Турция

nato-turkey-vizitaДипломатически совалки на високо ниво в Турция. В страната едновременно пристигнаха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
За първи път висши представители на двата съюза, в които България членува – Столтемберг и така нареченият външен министър на ЕС Фредерика Могерини обединяват усилията си и водят едновременно разговори в Анкара. НАТО остава солидарна с Турция. Това послание отправи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при срещата си с турския президент Реджеп Таип Ердоган в Анкара.
Той приветства усилията на страната да изкорени  джихадисткото движение ИДИЛ по границата си. Столтенберг не пропусна да осъди неуспешния опит за преврат в Турция, като поднесе съболезнования на семействата на близки на загинали при пуча и смелостта на турския народ да защити демокрацията. Очакванията, че НАТО е готова да предостави допълнителна военна помощ на Турция, не се оправдаха.
В същото време дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини увери турските си домакини, че Брюксел ще продължи да работи с Турция за подобряването на митническия съюз и гарантирането на безвизово пътуване за турските граждани в общността. На съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, Могерини каза още, че е необходимо да започне политически процес в борбата с Кюрдската работническа партия ПКК.   
Отношения между ЕС и Турция за малко да ударят дъното и поставиха на карта постигнато през март споразумение за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани