Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Потоп в Гърция

koli-navodnenieВалежите, които се изляха в Гърция, са рекордни. Проливните дъждове и ураганни ветрове взеха четири жертви в Западна Гърция, но те удариха почти цялата страна. Най-пострадал е полуостров Пелопонес. В Солун един човек е в неизвестност и се издирва. И в двете области е обявено извънредно положение. В засегнатите райони има още хора, за които няма информация. 
Спасителните екипи успяха да помогнат на 24 души в Солун, 29 са спасени в Лакония и 21 в Месиния. Виновникът за тези смъртоносни дъждове е студен фронт от Западна Европа, стигнал до Балканите. 
В Керкира, столицата на остров Корфу, са паднали 381 литра дъжд за 24 часа, и още 23 л/кв.м след това, а в Каламата – втория най-населен град в Пелопонес – 128 литра на квадратен метър.
В Солун в рамките на 24 часа синоптиците са засекли 15 хиляди мълнии. Образували са се и торнада. 
Няма постъпили данни за пострадали български граждани при наводненията в Гърция, съобщиха от българското МВнР. В съобщението се отбелязва още, че в района на Солун и Пелопонес рискът от нови, сериозни наводнения остава висок, като се очаква най-тежко да бъде засегната Северна Гърция, области на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.
Според властите всички жертви са от Южен Пелопонес и са възрастни хора.
Наводненията са предизвикали щети върху стотици къщи, предприятия, ферми, пътища и мостове край град Каламата. „Седем селища бяха отрязани от света, но успяхме да установим връзка. Стотици животни са удавени, а посевите са опустошени“, съобщи кметът на Каламата Панайотис Никас. 
Жена инвалид загина в дома си в село Пидима, защото не можала да позвъни на пожарната, за да я евакуират. Кметът на града съобщи, че нивото на водата достигнало два метра.
В Северна Гърция наводненията са ударили най-вече община Термайкос. В областта между Миханиона и Епаномие изчезнала 53-годишна жена. Тя е звъняла на съпруга си, че е заклещена в колата си, преди да загуби връзка с него. Спасителите са открили колата, но не е имало следи от жената. Кметът на Термайкос Янис Мавроматис заяви, че наводненията са причинили щети в „библейски мащаби“ и призова в областта да бъде обявено извънредно положение. 
В Епир, в Северозападна Гърция, пожарникарите спасиха румънска туристка и две деца, когато водата отнесе колата им.
Метеоролозите обаче успокояват, че този циклон няма да дойде при нас.
Обстановката в Гърция напомня на тази в Македония отпреди месец, когато опустошителна буря връхлетя Скопие и Тетово и взе 22 жертви, сред тях има и 2-годишно дете.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани