Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В МО няма вече документи на РУ-МНО и РУ-ГЩ

[post-views]
Не е обсъждан вариант за продажбата на военния санаториум в Поморие

n_nenchevОбщо 87 280 архивни единици, представляващи всички налични документи от архива на бившите РУ-МНО и РУ-ГЩ за периода 9 септември 1944 г. – 16 юли 1991 г., са предадени още в края на май 2016 г.  от  Служба „Военна информация“ (СВИ) на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). 
Предаването на архивните единици е в изпълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. От тях 30 826 са предадени в изпълнение на  подписаното на 28 май 2015 г. Споразумение между МО и Комисията.
Още в началото на моя мандат аз поех този ангажимент, воден от убеждението, че България трябва да прочете докрай страницата с репресивните структури на комунизма и  да бъде изпълнен Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА.
Лично упражнявам контрол за хода на процеса по предаването на информационните масиви. Изпълнени са всички претенции на Комисията по отношение на изясняване на процедурата за унищожаване на класифицирани материали след 1991 г., като за тази цел са предоставени необходимите протоколи и актове. Към момента в Службата остават на съхранение само 21 сбора документи, за чийто статут предстои окончателното изясняване след консултации с ръководството на ДКСИ с оглед на прилагането на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.
Категорично мога да заявя, че след 31 май 2016 г. в СВИ не е останал на съхранение нито един сбор документи, дело и картон на български гражданин, привлечен за сътрудничество през периода преди 16 юли 1991 г. от РУ-МНО и РУ-ГЩ.
СВИ положи сериозни усилия за физическото обработване на огромния по своя обем информационен фонд с цел своевременното му предаване на Комисията до края на май т. г. Благодарение на активното и конструктивно сътрудничество с Комисията е подготвен и предстои подписването на окончателен обобщен предавателно-приемателен протокол за архива на бившите РУ-МНО и РУ-ГЩ. С това процесът ще бъде окончателно финализиран и законът ще бъде изпълнен в неговата цялост.                      (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани