Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан втори ранг Борислав Великов: Очакваме да служим на новите кораби

[post-views]
Капитан втори ранг Борислав Великов: Очакваме да служим на новите кораби

kapitan-velinkovРоден е в Генерал Тошево, добруджанец по произход. През 2001 г. завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и е назначен за командир на противоподводна бойна част на фрегата „Смели“. От този момент съдбата му е свързана с първи дивизион патрулни кораби, с едно прекъсване от 2 години, през които завършва ВА „Г. Ст. Раковски“. Бил е три години командир на корвета „Бодри“. На „Смели“ служи повече от 7 години, а от 11 месеца е командир на кораба.

– Капитан втори ранг Великов, в какво състояние е „Смели“?
– Фрегата „Смели“ е построена и е влязла в строя през 1976 г. Във Военноморските сили на България е от 1989 г. Дълги години корабът е бил флагман на нашите ВМС. В много отношения „Смели“ е пионер, тоест е първи. За първи път се докосва до НАТО, до натовски учения в Средиземно море. За първи път участва в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Бордовият му номер е 11, от състава на първи дивизион патрулни кораби. Символично или не, но в този кораб доста често се споменава цифрата 1 и много се гордея с този факт.

– Напоследък се говори за обновление на фрегатите от проект Е-71, но ще стигне ли модернизацията и до „Смели”?

– Приоритет сега наистина е модернизацията на фрегатите Е-71. Моето лично очакване е корабите от нашия дивизион или част от тях, или всички, да бъдат заменени с новия тип модулен патрулен кораб. Проектът за него би трябвало да стартира още тази година. Това са не само моите очаквания, но и на екипажа – да служи на нови кораби. Нашата фрегата е третата поред в историята на флота с името „Смели“. Дай боже, да има и четвърти, и да бъде чисто нов. Така екипажът ще има възможност да служи с нова техника, която да е няколко нива над това, с което разполагаме в момента. Но „Смели“ е в отлично състояние, изпълнява си задачите, дава си дежурствата, участва в националните учения. Стреляме с реактивни бомбометни установки, с артилерийското въоръжение. Получават се много добри и отлични стрелби. Всеки ден се трудим да поддържаме кораба, оръжието, техническите средства в готовност да изпълним задачите, които са ни поставени.

– Какво ви предстои скоро?

– След като в началото на месеца фрегатата проведе тактическо учение на единичния кораб номер 3, започваме планирането на новата учебна година. Следват навигационен ремонт на кораба, поддържане, възстановяване на оръжието и техническите средства. През януари–февруари идва ред за курсови задачи К1, К2 и, както всяка година – учения, тактически учения на единичния кораб, на дивизиона, на флотилия „Бойни и спомагателни кораби“, националното учение с международно участие „Бриз“ и, дай боже, да се възроди активацията BLACKSEAFOR, която в момента е замразена, и някакво участие в международно учение. Миналата година корабът участва в националното противоподводно учение на Румъния. Готови сме да приемем тези предизвикателства и да участваме с успех.

– Доколко корабът е окомплектован с личен състав?

– Екипажът е окомплектован около 90 на сто. Очакваме да бъдат назначени още военнослужещи след проведения конкурс с граждански лица. Смятам, че окомплектоването ще достигне близо 100 процента. Винаги има някакво текучество, освободени по една или друга причина, за което чисто формално и законово не може да се реагира на момента. Но командването на флота, на армията, въобще – МО, считам, че работят добре по тези въпроси. Тази година беше проведен конкурс за матроси, може би и догодина също ще има.

– А напуснаха ли хора заради промените в пенсионирането?

– Минимален брой напуснаха. Доста голяма част от придобилите право на пенсия останаха на служба. Считам, че който е трябвало да замине, вече си е тръгнал. Сега всички са запознати с новите правила. Надявам се тези хора да продължат да служат при нас и всички да бъдем част от екипажа на новия патрулен кораб. Това е моето желание, желанието на екипажа на „Смели“.

– Какви ще са параметрите на този нов модулен патрулен кораб?

– Корабът трябва да бъде клас корвета, с водоизместване около 1500 тона и екипаж 60-70 души. Това показва, че процесът за обслужване на оръжието и техническите средства ще бъде доста автоматизиран. Все още няма избрана фирма, предстои да се уточни и какво въоръжение ще бъде доставено – радиолокационно, хидроакустическо, артилерийско, ракетно и т. н. Това предстои да бъде направено.

– Смятате ли, че вашите хора бързо биха се приспособили към нов кораб?
paluba-orydie
– Абсолютно! Вече имаме и опит. Военнослужещи от ВМС получиха от Белгия 4 кораба от абсолютно нов тип в продължение на 3-4 години – фрегатите клас „Вилинген“ и минния ловец „Цибър“. Така че имаме опит. Смятам, че екипажът на „Смели“ не е на по-ниско ниво от колегите, които получиха корабите и ги експлоатират успешно. Ако има опции, новият кораб да бъде построен в България, това ще бъде още по-лесно. Може би част от хората е удачно да участват по някакъв начин в процеса на строителството на кораба като наблюдатели. Това ще улесни още повече нашите желания корабът да бъде бързо усвоен.

– Като командир с какво не правите компромис?

– Не правя компромис с лъжата. Разчитам най-вече на взаимното доверие. А на хора, които веднъж са те подвели, трудно можеш да вярваш. Но не съм привърженик на страхопочитанието. Това са неща от отминали времена – да треперят хората от теб, да вършат работата със страх. Те трябва да почувстват кораба като свой дом, като място, където си вадят хляба, но и място за национална гордост, защото гражданите разчитат на тях. Опитваме се да работим в това направление.

– Изисквате ли хората да са верни на името на кораба и да са смели?

– Изисквам и считам, че те са смели. През годините са го доказали с участието в абсолютно нови предизвикателства. Стремим се да си оправдаем името. Дано да се налага само в учения да демонстрираме това, за което се обучаваме. Надявам се динамичната обстановка в геополитически план в Черноморския регион да не ескалира. Продължаваме да поддържаме готовност и с каквото можем да допринасяме за международния мир и сигурност и за националната сигурност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани