Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БА със злато от щафетния маратон на София

[post-views]
БА със злато от щафетния маратон на София

dsc00259На 6 септември се проведе Вторият „Екиден“ маратон София. Отборът на Българска армия се представи успешно и завърши маратонското разстояние от 42.195 км за 2 часа 27 мин, като зае първо място сред държавните структури. На второ и трето място се наредиха отборите на МВР и на пожарникарите.
В генералното класиране отборът на Българска армия зае престижното трето място, като беше изпреварен единствено от отборите Team Compressport и „Маратон Пловдив“, съставени изцяло от мъже, по-голямата част от които лекоатлети.
В селекцията на Българска армия взеха участие по постове: капитан II ранг Тодор Димитров, редник Станимир Бочев, младши сержант Даниела Йорданова, капитан Илия Куцаров, лейтенант Цветан Бисеров и редник Веселин Веселинов.
Младши сержант Даниела Йорданова спечели индивидуалната награда с най-бързо време при жените на дистанцията от 5 км – 18.11 мин.
Състезанието стартира пред Националния стадион „Васил Левски“, като началото беше дадено от посланика на Япония в България г-н Шиничи Яманака. Участваха 50 отбора.
Сред участниците бяха олимпийската медалистка Евгения Раданова, биатлонистката Павлина Филипова, както и други изявени български спортисти – Йоло Николов, Милен Радуканов, Цветелина Кирилова и Даниела Йорданова. Атрактивното състезание позволи на много любители, фирми и държавни служители да премерят сили в приятелски дух и да се включат в традицията на „Екиден“, както и да се излъчат „Екиден“ отборните шампиони  на България за 2016 година в определените от организаторите категории в щафетното бягане – 42.195 км
Традиционното вече спортно събитие се провежда в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, за да отбележи този голям български празник. Желанието на организаторите е да се даде възможност на всички любители на бягането да премерят своите сили в класическата дисциплина и да споделят емоциите от любимия спорт. Всеки отбор е съставен от шест души, които изминават класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5 км + 10 км + 5 км + 7.195 км = 42.195 км. Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.
В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция.
Събитието се проведе под патронажа на японския посланик в Република България. Организатор е Младежки спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на посолството на Япония у нас, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Асоциация „Спорт за всички“ и клуб „5kmrun“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани