Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Белгийският крал“ завоюва Венеция!

[post-views]
„Белгийският крал“ завоюва Венеция!

kral-belgiq-filmПреди седмица в препълнената зала „Дардена“ (1200 места, най-голямата на фестивала във Венеция) се състоя световната премиера на филма на Петер Бросенс и Джесика Удуърт „Белгийският крал“. Директорът на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера представи екипа на филма. Аплодирани бяха и българските участници – актьорите Валентин Ганев, Нина Николина и Екатерина Ангелова, художничката по костюмите Ека Бичинашвили и продуцентите Мира Сталева и Стефан Китанов.  
На определени моменти филма публиката аплодираше въодушевено. Най-големите аплодисменти обаче бяха на финалните надписи – над 15 минути публиката не искаше да напуска залата, ръкопляскания, викове „Браво!“, поздравления и автографи…
А ето и отзиви в медиите:

*„Белгийският крал” може да се окаже короната на „Хоризонти“. Всяка сцена е изработена с изключително внимание и прецизност – всеки персонаж е изграден така, че да обогати забавната атмосфера на филма… Удивително е как тази сатира, чрез културни и политически остроумни шеги,  успява да уцели в десятката след-Brexit настроенията в Европа.“ (Screenanarchy.com, by Thomas Humphrey)

*„Белгийският крал“ е страхотен и забавен филм, който може да спечели „Златен лъв за сюрреалистичен парадокс…Сюжетът е пародия на документален филм под формата на road-moviе из Балканите, който изглежда като създаден от Костурица в стила на Жак Тати (или обратното). Много силно предложение… (lastampa.it, by Alberto Mattioli)

„Този лек и забавен псевд-документален филм-пътешествие… е поднесен по деликатен начин, никой не е уязвен, липсват необосновани твърдения. Най-доброто попадение сред актьорите е Петер Ван ден Бегин, който придава на краля естествен чар и подсеща зрителите, че и монарсите могат да бъдат обикновени човеци, ако излязат извън дворците си…” (screendaily.com, by Dan Fainaru)

* „Kомедия, изпълнена с меланхолия, …и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите…“ (cineuropa.org, by Aurore Engelen)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани