Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воински почести за Съединението

[post-views]
Воински почести за Съединението

1-sv2Представителни подразделения от Българската армия участваха в честванията на 131-вата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
На 5 септември в град Съединение тържествено бе отбелязана бележитата годишнина. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите, отдали живота си, за да осъществят Съединението, съобщиха от СВ.
Заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов произнесе слово в чест на святото дело на Съединението, в което изтъкна: „Самоосъзнаваща се нация с богата история, уважаваща себе си и затова уважавана от другите – такава са искали да бъде България и дейците на Съединението“.
В присъствието на представители на местната власт, на командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, военнослужещи от бригадата, общественици и гостибяха поднесени венци в памет на героите, извършили Съединението.

Стара Загора
В празничния ден на  6 септември военнослужещи от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, участваха в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“. „Нека венците, които ще поднесем, да бъдат акт на признателност за смелостта, саможертвата и мъжеството на онези българи, които не се уплашиха от диктата на Великите сили и осъществиха вековното въжделение на народа си да има единна държава“- каза в своето слово началникът на щаба на 2-ра механизирана бригада  полковник Манол Манолов.

1-sv5Ямбол
На обновения площад пред община Ямбол военнослужещите от военни формирования 52590, 54100 и 26030 участваха в тържествен ритуал по издигане на националното знаме. Воините се включиха и в последвалото организирано шествие до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение.

Плевен
С панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове, започна тържественият ритуал по повод Съединението в Плевен. Началникът на гарнизона полковник Николай Бешев и представителни подразделения от военни формирования 42800 и 38220 отдадоха военни почести.

Хасково, Чирпан
Военнослужещите от в. ф. 52740-Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада участваха в тържествените прояви в началото на септември: по повод 69-ата годишнина от създаването на Димитровград на 2 септември и по повод Съединението на 6 септември в Хасково.
Празникът на Чирпан и Денят на Съединението също бяха отбелязани пред паметника на Съединението в Градската градина на града с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя от военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода.

Пловдив
Кулминацията в празничния ден бе тържествената проверка-заря в Пловдив на площад „Съединение“, командвана от командира на 68-а бригада „Специални сили“ и началник на гарнизона бригаден генерал Явор Матеев. В нея участваха представителни блокове на СВ и ВВС. Сред присъстващите беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева. От Българската армия в празника се включиха още началникът на отбраната генерал Константин Попов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Михаил Попов и други висши офицери.

Варна
С военни почести във Варна бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг. С участието на представителния духов оркестър на ВМС се състоя масово гражданско шествие до паметника на героите от Сръбско-българската война.

 Бургас
В Бургас на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на общината се състоя тържествен ритуал по вдигане на националния флаг, съобщи Неделчо Димов. Актьорът Валери Иличов разказа за обстановката по подготовката и борбата за Съединението. Командирът на представителните части на военните формирования в бургаския гарнизон – капитан-лейтенант Добромир Атанасов, рапортува пред комодор Мален Чубенков, началник на гарнизона и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, че воините са строени по случай годишнината от Съединението.
Пред Военен клуб-Бургас беше отслужена заупокойна молитва за загиналите във войните. На тържеството присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, офицери, ветерани и граждани. Пред Паметника на загиналите във войните от 24-и пехотен Черноморски полк бяха поднесени венци и цветя.

София
В честванията в София участваха гвардейци. В обръщение, разпространено от МС, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че примерът на Съединението ни е особено необходим днес, когато страната е изправена пред предизвикателства от глобален мащаб. Българите са надживели много империи, България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как и може да извоюва онова, към което се стреми, изтъкна премиерът. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани