Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Форумът на Г-20 в Китай – скандали и шоу

[post-views]
Форумът на Г-20 в Китай – скандали и шоу

obama-putinС дипломатически скандал започна срещата на Г-20 в Китай, където 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики в света обсъждат бъдещето на глобалната икономика. Форумът приключи с мерки срещу тероризма. Гостите гледаха как танцуват лебеди в истинско езеро, а китайският президент Си Цзинпин получи за подарък руски сладолед. Срещата на върха на Г-20 се проведе в китайския град Ханджоу на 4 и 5 септември и приключи с приемането на заключителна декларация.
Домакините не посрещнаха американския президент Барак Обама със същите почести като останалите високопоставени гости, например руския му колега Владимир Путин. За Обама нямаше нито нормално посрещане на пистата от кацането на самолета му, нито червен килим. САЩ видяха умисъл в действията на китайците. Стигна се до разправия още на пистата на летището.
При пристигането на самолета на американския президент на летището в Ханджоу се оказа, че няма стълба и Барак Обама трябваше да чака в самолета. Вместо през обичайната врата в предната част, президентът беше принуден да излезе през малко използван изход в долната част на корпуса. За другите високопоставени гости като индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин нямаше забавяне, осигурени бяха стълба и червен килим.
Освен това китайците не позволиха на американските журналисти да снимат. Дипломати коментираха в американската преса, че събитията няма как да са случайни, защото в Китай посрещането на високопоставени гости се планира до последния детайл.
Близо час и половина Барак Обама и Владимир Путин говориха за Сирия и Украйна, съобщиха световните агенции. Двамата имаха специална среща в понеделник в рамките на Г-20, като в неделя няколко пъти имаха възможност да се видят за кратко в кулоарите на форума. Срещата продължи по-дълго от планираното. „Говориха главно за Сирия и Украйна. После продължиха и на четири очи“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той не съобщи подробности, освен че „срещата мина добре“ и „работата ще продължи“. Според Обама пък разговорите са били открити, честни и делови. В тях взеха участие външните министри на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери. 
Според американски медии лидерите на САЩ и Русия поръчали на екипите си да се срещнат отново възможно най-бързо, вероятно до седмица. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани