Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Договореният от САЩ и Русия мирен план влезе в сила

[post-views]
Договореният от САЩ и Русия мирен план влезе в сила

usa-russia-syriaВ Сирия влезе в сила договореното от САЩ и Русия временно примирие. Затихнаха ли оръжията в страната или поредният опит на Вашингтон и Москва да сложат началото на края на продължаващия от повече от пет години конфликт ще претърпи провал?
Враждуващите страни, като цяло се придържат към влязлото късно снощи примирие в Сирия, коментират различни неправителствени организации в страната. Като част от руско-американското споразумение бунтовниците и правителствените сили се ангажираха през следващите седем дни да предоставят достъп на хуманитарната помощ за хората в десетките обсадени градове. Жителите на град Алепо, превърнал се в основна сцена и символ на кървавия конфликт, също се надяват насилието да спре.

„Примирието е добре дошло. Надявам се бунтовниците да спрат да ни атакуват. Ако спрат нападенията ще бъде е много добре.”

Независимо, че временното прекратяване на военните действия обхваща цялата страна, от него са изключени всички терористични организации, като ИДИЛ и бившата клетка на Ал Кайда в Сирия – Фронтът Ал Нусра.
По време на седемдневния период САЩ и Русия за първи път ще координират въздушните си кампании срещу ислямистите.
Опасенията, че примирието може и да не удържи дълго, се дължат на съобщенията за епизодични сблъсъци в някои части на страната.
Южния град Дера беше разтърсен от силна експлозия, а малко преди примирието на влезе в сила най-малко двама души бяха убити при въздушни удари в провинция Хомс.
Това е вторият руско-американски опит за прекратяването на насилието в Сирия от началото на годината.  По повод примирието държавния секретар на САЩ Джон Кери заяви:

„Ние смятаме, че това е единственото реалистично възможно решение на този конфликт, с политическа развръзка. Призовавам всички страни да се придържат към примирието, защото това може да е последният шанс да спасим единството на Сирия.”

Сирийският президент Башар Асад приветства примирието, но намекна, че правителство няма да се откаже да си върне териториите от „терористите”. Опозиционните сили в страната също приветстваха временно прекратяване на боевете, но не крият опасенията си че силите на Асад ще използват примирието да се прегрупират.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани