Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 20-и път “Сцена на кръстопът”

[post-views]
За 20-и път  “Сцена на  кръстопът”

65369920-то юбилейно издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ се открива утре с възродения спектакъл „Възвишение“ на Драматичен театър-Пловдив. В двуседмичния театрален маратон ще се впишат и най-добрите представления, отличени през отминалия сезон с награди „Икар“ и „Аскеер“, както и част от премиерните заглавия на най-авторитетните български трупи.
Всички спектакли за голяма и камерна сцена, както и съпътстващите прояви, ще се случват в обновената и ремонтирана сграда, както и сценичното пространство в двора на Драматургичния театър. С интерес се очаква международната кръгла маса на тема „Алтернативни източници за финансиране на театралното изкуство – проблеми и възможности“, организирана съвместно с „Гьоте институт“.
За рождения ден на форума ще бъде представен сборник „20 думи за 20 годишнината“, както и филм на БНТ, обяви финансовият директор Димитър Малашинов. 
В театралната програма Иван Добчев ще провокира патриотичните ни чувства с римейк на „Възвишение“, Диана Добрева ще ни отведе в друг свят – с „Вълци“, Ивайло Христов ще ни накара да броим до „Четири“. 
С класика Иван Урумов ще ни представи своята гледна точка за „Отело“, Бина Харалампиева ще ни разкаже за „Бел Ами“, а вечните въпроси с „Хамлет“ ще ни зададе The Festival Players Theatre Company от родния град на Уилям Шекспир, Стратфорд на Ейвън. Николай Поляков пък ще ни въведе в света на „Анна Каренина“. Мариус Куркински ще разкаже приказката за „Синята птица“, а Теди Москов ни отвежда на „Пурпурният остров“. Росица Обрешкова задава въпрос дали познаваме „Лунатици“, а проф. Здравко Митков ще ни вози в „Рейс“ на Станислав Стратиев.
Проф. Стефан Данаилов и неговите абсолвенти са приготвили едно „Ателие“, за да е пълен празникът. Йосиф Сърчаджиев ни запознава с „Госпожица Юлия“, Стайко Мурджев твори по текстове на Камен Донев. Стоян Радев ще ни разтревожи с „Ничия земя“, а Неда Соколовска ще ни покаже, че „От тук започва България“. Васил Дуев ще пусне „Пилето“, заедно с Елин Рахнев ще се двоумим над „Дубльори“, а Невена Митева и Саша Хонг ще ни предадат „Духът на Кармен“. 
Театралната работилница „СФУМАТО“ ще ни подмами с „Онова нещо“, дето тебе те вижда цялия, а ти му виждаш само окото. Националният академичен драматичен театър „М. Занковецкая“ от Лвов, Украйна, ще разкаже за любовта между Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла „Три любови“, а театралната компания на Лусия Миранда от Испания ще ни забърка в постановката „Какво ще правим с бабата“.
Съпътстващата програма представя юбилейна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, представя няколко книги, концерти. 
Мотото на юбилейното фестиздание е „Театърът безкрая“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани