Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бунтовниците в Украйна обявиха едностранно прекратяване на боевете

[post-views]
Бунтовниците в Украйна обявиха едностранно прекратяване на боевете

ukraina-boeve-stopЛидерът на сепаратистите в Източна Украйна Александър Захарченко обяви едностранно прекратяване на огъня от полунощ. Това е първият случай, в който бунтовниците в Източна Украйна обявяват едностранно прекратяване на огъня, коментират световните агенции.
В края на август украинската армия и сепаратистите се договориха за прекратят военните действия от 1 септември, когато започва новата учебна година. Като цяло до 12 септември фронта затихна, на фона на епизодичните съобщения за въоръжени сблъсъци.
Лидерът на самопровъзгласилата Донетцка народна република Александър Захарченко изрази надежда, украинската армия да уважи жеста на бунтовниците.

„Прекратяването на военни действия ще започне в полунощ на 14 срещу 15 септември. Това ще рече незабавното прекратяване на огъни и всички военни активности. Призовавам украинската страна да приеме намеренията ни на сериозно и да покаже, че ще се придържа към примирието не само на думи, но и на действия.”

За сега няма коментар от страна на властите в Киев за едностранно прекратяване на огъня, но само преди дни украинската армия съобщи, че е загубила трима войници при сблъсъци със сепаратистите. Други 15 военнослужещи са ранени, посочва още военните.
През деня в Украйна се очаква да пристигнат лидерите на Франция и Германия, които ще разговарят с президента на страната Петро Порошенко за изготвянето на пътна карта за дълготраен мир в региона.
Във вторник украинският държавен глава потвърди, че до няколко дни парламента ще гласува промените в Конституцията, които трябва да дадап повече автономия на Източна Украйна. Това себе си е предпоставка за намиране на политическо решение на конфликта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани