Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата в Бразилия обвини и експрезидента Лула

[post-views]
Забрана за носене на оръжие в столицата на Бразилия преди предстоящото встъпване в длъжност на новия президент Лула да Силва

lupa-brazilia-prezidentПрокуратурата в Бразилия официално обвини бившия президент на страната Луис Инасио Силва да Лула в корупция. Като обвиняеми по делото са привлечени неговата съпруга и още шест души.
Според федерална прокуратурата Силва да Лула стои начело на мащабна корупционна схема за източването на държавния енергиен гигант „Петробраз”.
Следствието е установило, че чрез различни машинации, обвиняемите са  източили близо 11 милиарда евро от компанията.
Лула е обвинен още, че е използвал служебното си положение да влияе за назначаване назначава близки до неговата социалистическа парти лица в „Петробраз”.  Отделно той е одобрявал обществени поръчки на частни фирми, които в замяна пълнили партийната хазна.
Един от най-популярните полиците в Бразилия е разследван и за взимането на подкупи в размер на един милион евро. Лула, както и съпругата му отричат всички обвинения.
Независимо от това, скандалът може да спъне неговата надежда да се кандидатира за нов президентски мандат през 2018г.
Управляващата Работническа партия на Лула продължава да губи обществена подкрепа, след като само преди седмица бразилския конгрес отстрани от офис първата жена президент, Дилма Русеф

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани