Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отпускат на Израел 38 млрд. долара военна помощ

[post-views]
САЩ отпускат на Израел 38 млрд. долара военна помощ

obama-israelСАЩ отпускат рекордните 38 милиарда долара военна помощ за Израел. За това се договориха двете страни след близо година преговори. За какво ще използва Тел Авив колосалната сума? 
С финансовата помощ израелското правителство планира да модернизира военновъздушен парк, както и да подобри мобилността на сухопътните си сили. Част от парите ще отидат и за подсилването на израелската противоракетна отбрана.

Сюзън Райз – съветник по националната сигурност на САЩ, коментира:

„За първи път в историята си САЩ отпускат толкова голяма военна помощ на която и да е страна. Това е поредното доказателство за нашия непоклатим ангажимент за сигурността на Израел.”

След влизането на Барак Обама в Белия дом двете страни не се радват на много топли отношения. Появиха се  различия по редица въпроси –  от мирния процес в Близкия изток, до отмяната на американските санкции срещу Иран.  

Бенямин Нетаняху- министър-председател:

„Искам да благодаря на президента Обама и неговата администрация за този историческа сделка. Искам още да благодаря на многото ни приятели в американския конгрес и американския народ за тяхната подкрепа.”

Сред интересните клаузи на споразумението са ангажиментът на Израел да не търси допълнително финансови средства от Конгреса отвъд обещаната помощ, но за сметка на това ще може да използва част от средствата да стимулира собствения си оръжеен сектор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани